Na jaren op een wachtlijst kan rolstoelgebruiker Petra Steyaerts in juli verhuizen naar een aangepaste woning in Kapellen waar de Ideale Woning ondermeer 12 ADL-woningen realiseerde. Momenteel woont ze nog in Zwijndrecht. “Ik kon verhuizen naar Kapellen of Herentals. Uiteindelijk koos ik voor Kapellen” zegt Petra.
Aan de Wilgenstraat in Kapellen voltooide de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning een nieuwbouwproject met 14 duplexappartementen, 12 ADL-woningen en 1 ADL-centrale. ADL is de afkorting van Activiteiten Dagelijks Leven en de centrale is een locatie die 24/24u wordt bemand door een multidisciplinair team van personeel die personen met een beperking bijstaan. Het bouwproject heeft ongeveer 4 miljoen euro gekost. De Zwijndrechtse Petra Steyaerts stond jaren op de wachtlijst maar kan nu uitkijken naar een verhuis die voor volgende maand is gepland. “Er is weinig keuze voor een ADL-woning en je moet elke kans grijpen die je krijgt. Een grondige aanpassing wordt het in elk geval. Er is immers een groot verschil tussen het landelijke Zwijndrecht en Kapellen. Ik heb wat opzoekwerk gedaan en Kapellen heeft heel wat te bieden, wat je van Zwijndrecht niet kan zeggen”.
Wachtlijsten
Volgens Dirk de Kort, voorzitter van de Ideale Woning, doet zijn maatschappij alles om de wachtlijsten te verkleinen maar is het soms dweilen met de kraan open. “Binnen ons werkgebied, van 22 aangesloten gemeenten, staan momenteel 12.968 kandidaten op de wachtlijst die jaarlijks nog aangroeit met 10 procent en we realiseren jaarlijks om en bij de 100 woongelegenheden. We kunnen dus de vraag onmogelijk volgen”. Bij de Ideale Woning bedraagt de gemiddelde maandelijkse huishuur, voor alle sociale woningen en appartementen samen, 316 euro. “De huren worden berekend op basis van het inkomen en het aantal personen ten laste maar zal neerkomen op ongeveer een kwart van het maandelijks inkomen van onze huurders” zegt de voorzitter. De gemeente Kapellen heeft de laatste vier jaar grote inspanningen gedaan om het aantal sociale woningen op te trekken zegt burgemeester Dirk Van Mechelen. “We komen in totaal op 271 woongelegenheden die al gerealiseerd zijn of nog op de planning staan. Ongeveer tachtig procent hiervan worden betrokken door mensen afkomstig uit een andere gemeente”.