Peter Genyn pakt goud op Paralympische Spelen

Atleet Peter Genyn heeft op de Paralympische Spelen in Tokyo de gouden medaille behaald op de 100 meter rolstoelsprint (klasse T51). Hij verlengt zijn titel van in Rio in een paralympisch record: 20.33. Roger Habsch pakte de bronzen medaille in dezelfde race in een tijd van 20.76.

Peter: «Ik ben enorm opgelucht. Ik droomde ervan om opnieuw de gouden medaille te veroveren. Ik wist dat ik snel zou vertrekken. De kansen waren fifty-fifty. Ik wist dat Toni in bloedvorm was en ik onderschatte ook Roger niet. De overwinning doet veel met mij en brengt veel emoties naar boven. Ik moest de tranen even de vrije loop laten na mijn wedstrijd. Het uitstel van de Spelen was moeilijk voor mij, maar dit maakt alles goed. Het is nog drie jaar tot Parijs, dus ik ga zeker door tot dan.»

Peter Genyn werd op 24 december 1976 geboren in Brasschaat. Op zestienjarige leeftijd brak hij zijn nek na een duik in ondiep water. De diagnose luidde tetraplegie of verlamming van de borst tot aan de voeten. Tijdens zijn lange revalidatie kwam hij in 1994 in contact met rolstoelrugby, de eerste en enige teamsport voor mensen met zowel arm- als beenuitval. Genyn legde zich hierop toe en oefende de sport op het hoogste niveau uit. Samen met zijn team nam hij deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Athene, won hij medailles op het Europees kampioenschap en behaalde hij een vierde plek op het wereldkampioenschap.

In 2013 kende Genyn opnieuw een zware tegenslag. Hij brak zijn heup en dijbeen en moest een kruis maken over zijn succesvolle carrière in de rugby. Een emotioneel zware periode volgde. Om in goede conditie te blijven ging hij met een wheeler op de weg rijden. Door zijn rugbyverleden wist Parantee-Psylos dat hij snel was en stelde de federatie hem voor om atletiekwedstrijden uit te proberen.

In 2014 eindigde de voormalig rolstoelrugbyspeler in Zwitserland meteen derde op zijn eerste wedstrijd in aanwezigheid van de Europese top. Later dat jaar kaapte hij ook de zilveren medaille weg op het EK in Swansea, Engeland. In 2015 kroonde hij zich in Doha tot wereldkampioen op zowel de 100 meter als 400 meter rolstoelsprint. Op de Paralympische Spelen in Rio een jaar later haalde hij opnieuw de dubbel binnen. In 2017 werd Genyn dubbel wereldkampioen, het jaar nadien dubbel Europees kampioen. Het leverde hem twee keer op rij de titel van Paralympiër van het Jaar op. In 2019 en 2021 won hij telkens goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter op respectievelijk het WK in Dubai en het EK in Bydgoszcz.


foto copyright: Paralympic Team Belgium/Luc Dequickwww.parantee-psylos.be/beleefgsport

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder