Permanente tentoonstelling ontmaskert industrie

De leden van het platform industrie van Voka – Kamer van Koophandel (KvK) Antwerpen-Waasland openden op 21 september een nieuwe permanente interactieve tentoonstelling over de industrie in het Provinciaal Havencentrum Lillo. Die zal jongeren warm maken voor een job binnen de industrie. Bezoekers ontdekken er hoe dicht bij huis de dingen gemaakt worden die zij dagelijks gebruiken.

In eerste instantie wil de nieuwe installatie jongeren bereiken. Zij zijn immers de toekomstige werknemers van de industriële bedrijven. Door de vergrijzing en de toenemende vraag naar arbeidskrachten is het van levensbelang zoveel mogelijk jongeren warm te maken voor techniek en wetenschap en hen te laten kiezen voor een job binnen de industrie. ‘Bovendien is door het tekort aan goed geschoold personeel de werkzekerheid voor zij die deze richting kiezen gegarandeerd. Wie vandaag bijvoorbeeld voor procesoperator, pijpfitter of ingenieur kiest, is zeker van een job,’ aldus Wouter De Geest, voorzitter van het platform industrie en gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen.

Imago
Met deze tentoonstelling wil de industrie ook het vertekende imago dat zij naar de buitenwereld heeft bijschaven. Werken in de industrie heeft immers vaak een minder positieve ondertoon: het zou gevaarlijk, zwaar, vuil, onderbetaald,… zijn. Niets is echter minder waar! De industrie van vandaag is een hoogtechnologische omgeving met installaties die van wereldklasse zijn.
Daarom investeerden de leden van het platform industrie een bedrag van 150 000 euro in een nieuwe interactieve tentoonstelling in het bestaande Provinciale Havencentrum Lillo. Een professioneel creatief bureau, Concrete, ontwikkelde een installatie die het verhaal vertelt van de industriële ketenbenadering. Hierbij zijn de eindproducten van de één, grondstoffen voor de andere. Zo komt men tot een eindproduct dat direct herkenbaar is voor de eindgebruiker. Denk maar aan haargel, sportschoenen of een autobatterij. In de installatie gaat ook speciale aandacht naar de mensen die meewerken om deze producten te maken en aan hun jobinhoud.

Iedereen welkom
‘Niet enkel jongeren, alle bezoekers van het Provinciaal havencentrum Lillo zullen versteld staan van hoe het dagelijkse leven eruit zou zien zonder de industrie. Van het stylen van ons haar tot autorijden. Industrie maakt het allemaal mogelijk, kom het zeker zelf eens ervaren tijdens de Open Bedrijvendag op 07 oktober,’ zegt Koen Helsen, Bestendig Afgevaardigde en voorzitter van het Havencentrum. Ook een duurzame wereld zou zonder industrie niet mogelijk zijn. Het is immers dankzij onderzoek en ontwikkeling in de industrie dat onze auto’s minder verbruiken, dat er technieken worden ontwikkeld om minder landbouwgrond te gebruiken zodat meer ruimte om te wonen en te leven ontstaat, dat  woningen beter geïsoleerd kunnen worden en we allemaal minder energie verbruiken. Ook de ontwikkelingen in batterijen voor de elektrische wagens gaan ervoor zorgen dat we binnenkort minder vervuilend zullen rijden… de industrie draagt er haar steentje toe bij.

Praktisch
Het Provinciaal Havencentrum Lillo is alle werkdagen geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur. Het is gelegen aan de Scheldelaan 444 (haven 621) te 2040 Antwerpen. Telefonisch is het Havencentrum te bereiken op 03 569 90 12. Website www.havencentrum.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.