'Patattenkot' verdwijnt defnitief uit Stabroek

patattenkot


Industriële archeologie verdwijnt uit Stabroeks dorpszicht.
Op maandag 27 oktober ’14 werd aanvang genomen met de afbraak van het ‘patattenkot’ in de Abtsdreef te Stabroek. Hiermee verdwijnt een van de laatste stukjes industriële archeologie uit Stabroek, zo verdwenen al eerder het Conservenfabriek Picolo,  Melkerij Cérès, Brouwerij Verhaert en ook tot spijt van velen den Ast die gelegen was in Ettenhoven.
Stukje geschiedenis
Einde jaren twintig in de vorige eeuw was het een alerte leraar Dhr. De Groof, die inzag dat er dringend iets diende te gebeuren met het correct opslaan en bewaren van plant- en zaaigoed. Na wat contacten met landbouwers werd in 1932 een coöperatieve opgericht met de naam Vereniging voor Zaad en Pootgoed van de Antwerpse Polders (VZPAP). De oorlogsjaren van WOII zorgen ervoor dat de werking van de VZPAP op een laag pitje komt te staan maar ze blijft wel actief.
Direct na de oorlog schiet de vlam in de pan en verrijst er in de Abtsdreef tegenover het Koedreefke een eerste magazijn. De landbouw doet het goed na de oorlogsjaren en een nieuw gebouw dringt zich op.
In oktober 1952 staat er op de locatie waar nu de afbraak plaats heeft een nieuw gebouw (51 meter lang en 35 meter breed) dat dienst kan doen voor de opslag van poot- en bewaaraardappelen. In deze loods konden zo’n 2.000.000 kg aardappelen in ideale condities (kiemvrij) bewaard worden.
Het kon niet op, na de aardappelen volgde de correcte bewaring van granen en zo werd ook voor dit product een gepast gebouw opgetrokken, men spreekt dan over 1958. Het gebouw deed dienst voor het drogen en kuisen van granen.
Het gebouw, momenteel ten prooi aan sloop, was twintig meter hoog en kon 2.200 ton granen stockeren. Maar de opkomst van de havenindustrie fnuikte de steile opmars van de VZPAP en nog voor ze hun 30-jarig bestaan konden vieren en amper drie jaar na de oprichting van het silogebouw stopt de VZPAP haar activiteiten.
Het gebouw komt in handen van L. De Schutter die er een kippenmesterij en handel in veevoeders in onderbracht. Het eerste gebouw ‘Patattenkot’ gaat tegen de vlakte in 1984 als het opgekocht is door een natie die er nieuwe magazijnen laat bouwen. De graansilo’s worden omgebouwd tot burelen.
Met dank aan de heemkundige kring Molengalm voor deze korte geschiedenis.
Wat de toekomst zal brengen op het vrijgekomen terrein konden we nog niet achterhalen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *