​Paramedic Support Team vzw hield rampoefening in Fort van Stabroek

het Paramedic Support Team (PST),

STABROEK – Op donderdagavond 4 juli vond een belangrijke rampoefening plaats op het Fort Stabroek. Deze oefening, georganiseerd door het Paramedic Support Team (PST), had als doel de paraatheid en efficiëntie van hulpdiensten te testen en te verbeteren in het geval van een grootschalige noodsituatie. Het scenario betrof een complexe noodsituatie waarbij verschillende soorten hulpdiensten moesten samenwerken om het fictieve incident te beheersen.

De rampoefening werd gehouden met medewerking van Brandweer Zone Rand Post Kapellen, Brandweer Ossendrecht/Hoogerheide, politie Noord, Brandweerzone Oost Post Leuven die aanwezig waren met een drone en 112 noodcentrale Antwerpen.

De opdracht voor de hulpdiensten was het uittesten van evacuatiemogelijkheden, correcte meldingen maken van locaties, het oefenen met nieuw materiaal en een vlotte samenwerking uitbouwen.

De buurtbewoners  werden op de hoogte gebracht van de mogelijke lichte hinder.  Tussen 19 en 21 uur werden er enkele cases in scène gezet.
Het scenario van de oefening op Fort Stabroek simuleerde een brand met veel rookontwikkeling. Hierbij werden meerdere slachtoffers, zowel met lichte verwondingen als ernstige letsels, gecreëerd door figuranten die zich super inleefden in hun rol. Het doel was om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen, zodat hulpdiensten konden oefenen met de logistieke en medische uitdagingen die bij een dergelijke situatie horen.
Er waren personen met brandwonden, slachtoffers met breuken en kleine verwondingen, personen met inhalatieproblemen, personen in paniek en verward, verloren kinderen ….  De slachtoffers werden voor verzorging naar de hulppost van het Paramedic Support Team gebracht, waar ze de eerste zorgen kregen toegediend.

Alle simulaties gebeurden onder het toezicht van observators die de eventuele aandachtspunten noteerden. Na afloop van de oefening vond een uitgebreide evaluatie plaats.

De rampoefening op Fort Stabroek was een waardevolle ervaring voor alle betrokken hulpdiensten.

www.paramedicsupportteam.com


Nog enkele foto’s genomen door fotograaf Seth Sas – Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *