Paramedic Support Team breidt uit met extra ambulancemoto’s

Johan Breens en Hetty Gotink tonen trots een deel van hun wagenpark.
Rechts de moto van de politiezone Grens die nog moet gereviseerd worden en herspoten.
In het midden de moto die ze net kochten van de politiezone Noord en die al klaar is voor interventies


STABROEK – Paramedic Support Team bestaat uit een team van gemotiveerde vakmensen. Dankzij het assortiment voertuigen, diensten en uitrusting kan het team elke uitdaging aan. Zij staan paraat voor eender welk evenement en hebben onder andere ervaring met loopwedstrijden, bedrijfsfeesten, rampoefeningen, wielerwedstrijden, fuiven en toernooien van variërende omvang.

Het Paramedic Support Team vzw werd opgericht door Johan Breens en Hetty Gotink. Johan groeide op in Stabroek en is sinds 1983 vrijwillig ambulancier 112. Hetty, opgegroeid in Kalmthout, sinds 1996 in de polder, is verpleegkundige sinds 1988 en werkt op intensieve zorgen en spoedgevallen. Beiden zijn ook werkzaam als vrijwillig ambulancier. Als hulpverleners zijn zij al lang werkzaam op medische bijstanden.

“Door de toenemende vraag hebben wij beslist om als vzw te gaan werken”, zegt Johan. “Op deze manier kunnen onze vrijwilligers mee ‘beschermd’ worden. Want het is dankzij de vrijwilligers die met ons samenwerken dat wij zoveel kunnen realiseren”.
“Onze ziekenwagens zijn allemaal goedgekeurd door de overheid”, zegt Hetty. “Ook onze dienst zelf is goedgekeurd door de overheid, waardoor wij voor alle wagens een erkenningsnummer hebben gekregen. Gelukkig, want deze erkenning is nodig om nog als medisch team ingeschakeld te kunnen worden door evenementen” vult Johan aan.

“In 2018 hadden wij 43 diensten, dit jaar hebben wij er al 126 diensten en staan er nu voorlopig nog ongeveer 90 op de planning”, zegt Johan. “Helaas kunnen wij niet meer alle aanvragen zelf doen, vaak geven we deze vraag door aan andere medische diensten waarmee we samenwerken. In heel België hebben we bijstanden, het grote deel speelt zich af in Antwerpen en Oost-Vlaanderen, maar ook in Limburg en West-Vlaanderen zijn we gekend”.

Wagenpark
Ons wagenpark bestaat uit 4 ziekenwagens, 2 ambulancemoto’s en nog 1 die klaarstaat om omgebouwd te worden, 2 mountainbikes, 1 ambulance buggy, 1 quad, 1 medische aanhangwagen voor liggend vervoer op moeilijk terrein, 1 brandwachtaanhangwagen, 2 aanhangwagens voor transport hulpposten en hulpmiddelen. Ze kunnen 8 hulpposten tegelijk in gebruik nemen.

Moto’s
Het Paramedic Support Team had al 1 moto maar Hetty en Johan beslisten onlangs om er nog 2 bij te kopen. De eerste komt van de politiezone Noord en is ondertussen helemaal klaar voor de interventies. De tweede komt van de politiezone Grens. “De aankoop van de moto’s is mogelijk geworden door de goede samenwerking met de PZ Noord en Grens. Ze kennen ons al lang door onze diensten als ambulanciers 112 in de zones en weten ook dat wij professioneel met de voertuigen omspringen.”, aldus Hetty. De moto wordt helemaal uit mekaar gehaald, maar liefst 36 onderdelen zijn dat. Alles wordt nagekeken en herspoten en de juiste bestickering wordt aangebracht. De moto’s worden gebruikt tijdens wielerwedstrijden, triatlons, loopwedstrijden, begeleiding moto-treffen, dorpsdag, snelle interventies … Al het materiaal wat ook in een ziekenwagen hoort te zitten, is aanwezig in de bakken van de moto’s, uiteraard slechts in kleine aantallen, maar dat maakt de moto tijdens sommige evenementen een onmisbare schakel. We hebben ook enkele speciale hulptassen gemaakt, die bij een grote calamiteit door 112 kan ingeschakeld worden. Een terreurtas, een vpk koffer met infuusmaterialen, tactical medische uitstaptas, voor gebruik op moeilijk bereikbaar afgelegen terrein. De andere medische hulptassen zijn basis uitstaptassen, era-tassen, pediatrische tassen, 112 uitstaptassen”. Johan en Hetty waren trots dat ze hun nieuwe aanwinsten konden tonen en meteen ook een deel van hun wagenpark.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *