Overslag Antwerpse haven op recordhoogte

havenhuis-dscn5586-1
De haven van Antwerpen sluit 2016 af met een verwacht overslagrecord van ruim 214 miljoen ton behandelde goederen. De overslag in containers rondt voor het eerst in de geschiedenis de kaap van 10 miljoen behandelde maritieme TEU’s (standaardmaat containers). Ook vloeibare bulk laat jaar na jaar groeicijfers optekenen en is met een geschatte jaaroverslag van net geen 70 miljoen ton de tweede pijler waarop de trafiekgroei van Antwerpen gebaseerd is.
In de sectoren conventioneel stukgoed en droge bulk zijn er positieve cijfers, maar overall eindigt de balans in beide segmenten negatief. De toegenomen verscheping in containers drukt op de conventionele behandeling van onder meer fruit en papier. Kolen- en ertsentrafieken dalen in alle Noordwest-Europese havens drastisch.
De containertrafiek steeg tijdens de voorbije 12 maanden met 4,1 procent en klokt volgens verwachting af op 117.979.180 ton. Dit komt overeen met 10.056.603 behandelde TEU (+4,2%). Met deze uitgesproken groeicijfers versterkt Antwerpen haar marktaandeel in de Hamburg-Le Havre Range. De Scheldehaven is er de voorbije jaren onder meer in geslaagd om haar positie op het Verre Oosten gevoelig te verbeteren, en dit ten nadele van de onmiddellijke concurrenten Rotterdam en Hamburg. Met deze mooie cijfers rondt Eddy Bruyninckx zijn 25-jarig “bewind” over de Antwerpse haven af. (sdl)
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder