Ouders onthullen save-bord voor verongelukte zoon Jonas


Aan het Hoogeid in Stabroek is een Savebordje onthuld ter nagedachtenis van Jonas Engels. Op vrijdagnamiddag 6 mei 2005, dag op dag zeven jaar geleden, reed de toen elfjarige Jonas op het fietspad aan het Hoogeind. Toen hij de straat naar het Vossenveld overstak werd de jongen gegrepen door een auto. Hij overleed bijna onmiddellijk. De jongen had nauwelijks twee weken voordien zijn plechtige communie gedaan.

Jonas, zoontje van schepen Raf Engels, had veel vriendjes in de gemeente, zat in de Chiro van Putte en volgde judolessen in Stabroek. Hij ging naar school in Wilgenduin in Kalmthout en was een vrolijke en levenslustige jongen. Een dodelijke smak tegen een voorbijrijdende auto brak dit jonge leven abrupt af. Raf Engels en zijn vrouw Nicole Geerts rijden bijna dagelijks voorbij de plek van het noodlottige ongeval. “Telkens zien we de beelden van onze verongelukte zoon opnieuw’’ zegt Raf Engels. “Het verlies en de leegte blijven altijd aan je knagen maar de tijd gomt er de scherpe kantjes wel af. De zesde mei 2005 is een scharnierpunt in het leven van ons gezin. Samen met onze twee andere kinderen hebben we nu ons leven van voor, en ons leven van na het ongeval’’.

Niet kwaad op bestuurder

De chauffeur die Jonas aanreed was niet dronken of reed niet te vlug. “Dat maakt het verlies een beetje draaglijker’’ zegt Nicole Geerts. “Wij zijn zeker niet kwaad op hem. Het was een tragisch ongeval en dan zijn boosheid of wrok niet op zijn plaats. Er zijn dagen dat ik het verlies van Jonas een plaats kan geven maar andere dagen lukt dat helemaal niet. Ondanks het verdriet zijn we als koppel, en als gezin, sterker geworden. Jonas heeft ons dichter bij elkaar gebracht’’. Voor de ouders is het Savebordje heel belangrijk. “Tot voor kort stond er een houten kruisje maar als de herinrichtingswerken aan de gewestweg ooit beginnen zal het kruisje zeker verdwijnen’’.

Plechtigheid

Een serene plechtigheid had er plaats aan de oversteekplaats. Naast waarnemend burgemeester Bels, namen ook verschillende mensen van de vzw ‘Ouders van Verongelukte Kinderen’ het woord. Vooral Eveline D’Hooghe probeerde weer te geven wat deze ouders meemaken na zo’n hartverscheurend verlies. Dat deed ze met mooie aangrijpende teksten. Ook Nicole Geerts, mama van Jonas, had de moed gevonden om een woordje te zeggen. Ze vertelde hoe Jonas thuis vertrok en naar zijn vriend Sam reed en nooit meer terugkwam. “Het was een vrolijk blij kind met enorm veel fantasie”, aldus mama Nicole. Een minuut stilte werd er gehouden, zelfs de auto’s werden door de politie verzocht om de motor stil te leggen. Met een eresaluut van de politie en een menigte die muisstil was kon je als het ware de leegte van Jonas voelen.

Nog steeds levensgevaarlijk

De verkeersas Hoogeind-Dorpsstraat-Laageind, door het centrum van Stabroek, is voor duizenden automobilisten de dagelijkse toegangsweg naar de haven en de A12. Het Hoogeind oversteken, blijft nog steeds uiterst gevaarlijke. Op de plek van het ongeval liet de gemeente wel een opvallend waarschuwingsbord plaatsen dat automobilisten attent maakt op overstekende fietsers en voetgangers. Zeven jaar na het ongeval van Jonas zijn er nog altijd drie gevaarlijke kruispunten aan het Hoogeind. Het kruispunt met de Plantinlaan, de Vossenveldlaan en het Haesenpad. Vooral de twee laatste worden veel gebruikt door fietsers. Dienstdoende burgemeester Pierre Bels (Open Vld) deed een dringende oproep aan het Vlaams Gewest als wegbeheerder. ,,Pak deze weg dringend aan. Dit is het eerste Savebordje in Stabroek en is niet voor herhaling vatbaar. De timing voor een ontdubbeling van het fietspad, met bijhorende herinrichting, opnieuw uitstellen tot 2013 is letterlijk dodelijk. Dat bewijst die Savebordje’’. Het bordje voor Jonas was het 174ste in ons land. Het grootste aantal bordjes staat in Vlaanderen en dan specifiek in de provincie Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *