Oude ‘mosselhengsten’ in de haven van Doel

Op de dag van de Scheldewijding (4 augustus) zijn in Doel ook twee oude zeilschepen van de vzw Tolerant te gast. Het betreft ‘den Bruinen’ en deTolerant. In beide gevallen gaat het om zogenaamde mosselhengsten. De mosselhengst was een typisch Vlaams scheepstype en werd ooit enkel gebruikt door vissers van de linkeroever van de Schelde.
 Erfgoedwandeling
Met Rubens,Vandersteen, Servaes en de Wannes door Doel. Om 11u en 16u Verzamelen telkens aan het Ontmoetingscentrum in de Hooghuisstraat. Waarom heeft Doel altijd tot de verbeelding van zoveel kunstenaars gesproken? Rubens kwam er wel niet schilderen, maar talrijke sporen leiden terug naar deze grote Antwerpenaar. Albert Servaes, de eerste expressionistische beeldende kunstenaar van ons landje, heeft hier gewoond.
Ook tientallen andere schilders waren hier thuis. Ze kwamen hier voor de luchten. Zeeluchten, met machtige wolkenformaties die over Schelde en polder zeilen: weidse water- en polderlandschappen in steeds veranderende kleuren… Dat is ook wat Wannes Van de Velde hier vond, want zijn grootmoeder kwam van den Doel. Tientallen andere schilders, zangers, schrijvers, dichters en kunstenaars kwamen naar Doel en blijven hier komen.
Wat doet Doel hen en hoe kan hun verbeelding een sleutel zijn voor de toekomst van Doel… Johan DeVriendt is lid van Doel 2020 en oprichter van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder. In zes verhalen brengt hij verleden, heden én toekomst tot leven. Zes mijlpalen worden daarbij in Doelse grond geheid: vijf voor het verleden en één voor de toekomst
Schilders uit Piet Stautkring Beveren stellen tentoon op Scheldewijding!
 De Piet Stautkring werd opgericht in 1946 als Culturele vereniging om de interesse voor kunst en cultuur te stimuleren. Als blijk van hulde aan de Beverse schilder en cultuurminnaar Piet Staut, wil zij de interesse bij de plaatselijke bevolking in kunst en cultuur aanwakkeren. Op de Scheldewijding neemt de Piet Stautkring dit jaar deel met 14 kunstenaars die werken rond het thema “Doel vroeger en nu”. Hun werken zijn te bezichtigen in het Ontmoetingscentrum.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *