Oud-schepen van Ekeren Bruno Peeters overleden. Hij was veel meer dan alleen maar politicus

Bruno Peeters aan zijn werktafel bij het verwerken van het oorlogsdagboek
van zijn vader ‘Mijn triomf van de wil’.

Ekeren, ’s Gravenwezel – In de ochtend van kerstdag is Bruno Peeters, oud-schepen in Ekeren en na de fusie in Antwerpen overleden. Peeters was al een tijdje ziek, maar zijn dood komt toch nog onverwacht. Bruno Peeters overleed in het woonzorgcentrum Sint-Lodewijk in ’s Gravenwezel, waar hij samen met zijn echtgenote Gerda Jagers verbleef.

Ook al woonde Bruno Peeters al een tijdje in ’s Gravenwezel, hij blijft onafscheidelijk verbonden met Ekeren. Hij was er schepen in het nog onafhankelijke Ekeren en na de fusie verdedigde hij zijn heimat, maar ook dat van de andere districten in het schepencollege in Antwerpen. “Bruno Peeters is ongetwijfeld de architect van de decentralisatie zoals we dat nu kennen”, zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA).

Het gezin Peeters kwam in 1968 in Ekeren wonen, dicht bij het werk van Bruno. Hij was kaderlid in de stouwerij van de familie Pays. Daarvoor had hij al een carrière op zee achter de rug. Daar kwam bruusk een einde aan na een zwaar ongeval. Bruno Peeters kwam in 1970 via de de Vrije Ekerse Gemeenschap (VEG) de politiek ingerold. Frans Palinckx, de grootvader van de huidige districtsburgemeester Koen Palinckx, was toen burgemeester. De politiek was niet zijn levensdroom, maar zou wel het verder verloop van zijn leven bepalen. De VEG-ers en de CVP (nu CD&V) smolten samen om in 1976 als Kristendemocraten Ekeren (KDE) naar de kiezer te gaan. Met het oog op de fusie met Groot-Antwerpen verdween de naam KDE en werd CVP.

Sociaal leven
“In de gemeenteraad van Antwerpen heeft Bruno als schepen (1995-2000) steeds de belangen van de districten behartigd,” weet Koen Palinckx. In 2001 nam Bruno Peeters afscheid van de politiek. Om dichter bij de kinderen te zijn, verhuisde Bruno en Gerda in 2007 naar ’s Gravenwezel.

Ekeren kent Bruno Peeters niet alleen als politicus. Hij was ook actief in het sociale leven. Als diep gelovige was hij decennialang vrijwilliger tijdens de Lourdesreizen. Peeters hechte veel belang aan de Europese volkscultuur en trok met de Europeade het continent rond van Letland over België naar Italië. De Europeade is een vijfdaags feest waar vriendschap en eenheid in verscheidenheid centraal staat. Peeters was voorzitter van 1997 tot 2011. Verder was Peeters actief bij de carnavalgilde de Bierpruvers en de Vriendenkring Ekeren -Andernach. Peeters ligt trouwens aan de basis van de verzustering met de Duitse stad. De eerste stappen gebeurden in 1971.

Het voorbije jaar had Bruno Peeters de handen vol met de verwerking van het dagboek van zijn vader Mijn triomf van de wil. Veertig maanden Oraniëburg. Het oorspronkelijk werk werd door journalist Lukas De Vos hertaald en toegelicht.

De begrafenis van oud-schepen Bruno heeft plaats op maandag 6 januari om 10 uur in de Sint-Catherinakerk in ’s Gravenwezel. Gelegenheid tot groeten in de kerk vanaf 9.30 uur.  (mw)  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *