Oud-leerling De Backer zelf voor de klas in SMC Brasschaat


 

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) heeft op 28 maart  in het Sint-Michielscollege in Brasschaat een Privacyles gegeven aan de 123 leerlingen van het vierde middelbaar. De Backer liep zelf nog school in het college.  Nu trekt hij langs middelbare scholen om vooral jongeren bewust te maken van het belang van hun privacy. “Jong geleerd is oud gedaan, zeker het als over jouw privacy gaat”, aldus De Backer.
Social media en internet zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. Ze staan op met Snapchat, lunchen met Instagram, maken hun huiswerk met Google, checken ondertussen Twitter en gaan slapen met Facebook. Ze groeien op met iPads, iPhones, Facebook, Spotify, Snapchat, Instagram, Google, noem maar op.
Philippe De Backer: “Jongeren vinden privacy heel belangrijk, zeker in het digitale tijdperk en in een tijdperk waar sociale media niet meer weg te denken zijn. Maar privacy is voor hen vaak nog een vaag begrip of een ver-van-mijn-bedshow. Wat gebeurt er met foto’s die ik op Facebook plaats, wat gebeurt er met een filmpje op Snapchat nadat ik het naar mijn vrienden heb verstuurd? Als staatssecretaris voor Privacy vind ik het mijn taak om vooral jongeren bewust te maken van het belang van privacy. Ze zijn digital natives, maar dat maakt ze des te kwetsbaarder in die digitale samenleving als ze er geen rekening mee houden dat dat digitale leven ook tegen hen kan gebruikt worden. Zorg dragen voor je privacy, dat is een kwestie van er leren mee omgaan. Daarom heb ik het engagement genomen om langs middelbare scholen te trekken om jongeren (12-18j) bewust te maken van hun privacy en hen te leren hoe ermee om te gaan.”
In de les start De Backer met een ‘privacy-experiment’. Daarna vraagt hij hen waarom zij privacy belangrijk vinden, om dan te zeggen hoe hij daarover denkt. Dat doet hij aan de hand van algemene principes, geïllustreerd met voorbeelden. Daarna vertelt hij op welke manier je privacy online onder druk komt te staan en hoe je gegevens misbruikt kunnen worden.
De Backer: “Ik sluit de les af met een paar handige tips and tricks die je best toepast om je privacy te beschermen. Een aantal spelen zich af op het gebied van mediawijsheid: moet ik dit wel posten? Ik raad hen ook aan om nooit persoonlijke details op anonieme chats vrij te geven die tegen hen gebruikt kunnen worden. Daarnaast volgen er nog technische tips: zo plak je best jouw webcam af tegen hackers, download je best de laatste versies van browsers,… Als de jongeren naar huis gaan en bewuster omgaan met hun privacy en wat ze delen op social media, dan heb ik mijn doel bereikt.”
 De Backer ging al langs in Antwerpen, Roeselare, Sint-Truiden, Berchem en gaat binnenkort ook nog langs in Merksem, Mol, Schoten, Vorselaar,…

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder