Organisatie is klaar om Belgisch Kampioenschap te ontvangen

bk

 In café De Sportduif is de organisatie druk bezig met de laatste voorbereidingen om het Belgisch Kampioenschap in de beste, en veiligste, omstandigheden te laten rijden.

Stabroek ontvangt drie jaar op rij het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elites zonder contract en beloften. Zondag 14 augustus komen de renners er voor het eerst aan de start. “Vlaanderen is koers en dankzij een samenwerking met de Schaal Sels, kunnen we een opportuniteit als deze niet laten liggen” zegt burgemeester Rik Frans (N-VA). De wedstrijden duren heel de dag en worden omkadert met een familieterras en een kinderdorp.
Berendrechtenaar Ben Simons, voorzitter van de Schaal Sels, heeft al heel wat ervaring in het organiseren van wielerwedstrijden en gaf vorig jaar de Schaal Sels een internationale uitstraling. Voor het eerst in ons land stuurde hij de renners kilometerslang over onverharde polder- en kasseiwegen. Samen met de gemeente Stabroek organiseert hij nu ook het Belgisch kampioenschap, zowel voor elites zonder contract als de titelstrijd voor beloften. “Ik ben er toevallig ingerold” zegt Ben Simons. “Het Belgisch kampioenschap was oorspronkelijk in Jemeppe-sur-Sambre, maar daar slaagden de organisatoren er niet in om alles rond te krijgen. Zes weken geleden kreeg ik een telefoontje van de Belgische wielerbond, met de vraag of ik de organisatie wilde overnemen. Ik stemde in op voorwaarde dat het niet bij een eenmalige organisatie kon blijven. Zo wordt het Belgisch kampioenschap tot en met 2018 in Stabroek gereden”.
Groot familiefeest
De Stabroekse burgemeester Rik Frans sprong onmiddellijk op de kar. “Het geeft onze gemeente, en omliggende historische polders, een nationale uitstraling waar de plaatselijke horeca zeker een graantje van zal meepikken. Bovendien zetten we ons extra op de kaart als fietsgemeente. Volgens de Wielerbond mogen we tot 10.000 supporters verwachten. Stabroek zal heel de dag in het teken staan van de koers. De eliterenners vertrekken ’s morgens om 9.30 uur voor 10 rondes van 14 kilometer door Berendrecht en Stabroek. De beloften beginnen er aan om 14u en rijden 12 rondes”. De start van alle wedstrijden gebeurt op de Solftplaats in Berendrecht en wordt gegeven door de Antwerpse burgemeester. De eindmeet ligt aan het Stabroeks gemeentehuis. Met het secretariaat, persruimte enz. is het gemeentehuis het kloppend hart van het kampioenschap. Naast een sportieve hoogdag wil de gemeente er ook een groot familiefeest van maken. De speeltuin, achter het gemeentehuis, zal omgevormd worden tot kinderdorp met springkastelen enz. Daarachter komt een familieterras waar gezinnen met kinderen zich kunnen ontspannen.
Ruime gratis parking
Op het einde van de Parklaan, vlakbij de omloop, komt een gratis gelegenheidsparking van 50.000 vierkante meter goed voor 10.000 wagens. Hier kunnen niet enkel bezoekers parkeren maar ook bewoners van de straten waar die dag, voor de veiligheid van de renners, een parkeerverbod van kracht is. Het rennerskwartier is op de PITO waar de teambussen en volgwagens te bewonderen zijn. Het parcours van de wedstrijd start in de Stabroekse Dorpsstraat voor het gemeentehuis en loopt verder via; Hoogeind, Danckerse Weg, Oud Broek en Konijnenstraat naar Berendrecht. Dan verder via de Konijnendreef, Steenovenstraat, Antwerpsebaan, Zandweg, Dorpstraat, Solftplaats, Oude Papenstraat, Schouwvegerstraat, Sint Jan Paptiststraat, Reigersbosdreef, Antwerpsebaan en het Oud Broek naar de Abtsdreef in Stabroek om opnieuw aan de aankomststreep in de Stabroekse Dorpsstraat uit te komen. Voor beide wedstrijden komen telkens ongeveer 180 renners aan de start. In Berendrecht is het legendarische café “De Sportduif”, langsheen het parcours, heel de dag open.
Verkeersmaatregelen Belgisch Kampioenschap
Voor het BK wielrennen van zondag 14 augustus worden verschillende verkeersmaatregelen genomen. De wedstrijden worden gereden op een halfopen parcours in Berendrecht en Stabroek. In de Dorpsstraat, in het centrum van Stabroek, is geen doorgang mogelijk. Daarnaast zijn er in heel wat straten enkelrichtingen of een parkeerverbod. Ook het openbaar vervoer volgt een omleiding.
De wielerwedstrijden voor elite zonder contract start om 9.30u met aankomst om 13 uur. Beloften starten om 14 uur en aankomst is rond 18 uur. In de Dorpsstraat, vlak voor de Sint Catharinastraat, wordt een aankomstzone ingericht en een gelegenheidspodium opgetrokken. Deze werken starten al op zaterdag 13 augustus om 20 uur en vanaf dan gelden al enkele verkeersmaatregelen. Het Parkeerterrein Hoeve Brouwers, in de Dorpsstraat, is bestemd als opvangzone voor de wielerfans. Er worden lokale omleidingen aangeduid en De Lijn volgt een omleiding via Kleine Molenweg. Sommige haltes in het centrum worden niet bediend. Alle verkeersmaatregelen zijn te vinden op de website van de gemeente Stabroek www.stabroek.be
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder