Opstalvallei in Stabroek onder de loep: 14.700 jaar landschapsevolutie in beeld

©sdl

BERENDRECHT/STABROEK – Net ten noorden van Antwerpen ligt de polder van Berendrecht. Op termijn wenst de haven hier het natuurgebied Opstalvallei te ontwikkelen. Vandaag geeft een nieuwe brochure van de dienst Erfgoed al een gedetailleerd beeld van de veranderingen die het landschap hier sinds de laatste ijstijd onderging. Je kan de brochure in de digitale kiosk lezen of op papier bestellen.

Cover nieuwe brochure ‘De Opstalvallei’ – Copyright: Provincie Antwerpen

Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor erfgoed: “Op initiatief van het Provinciaal Archeologisch Depot is het onderzoek in de Opstalvallei in een brochure gegoten in de reeks ‘Onder de loep’. Deze reeks focust op de resultaten van recent onderzoek in de provincie Antwerpen. Hoewel gericht op specialisten in het erfgoedveld zoals (natuur)gidsen en onderzoekers, laten deze rijk geïllustreerde brochures ook de liefhebbers toe grondig kennis te maken met een bijzonder aspect van het onroerend erfgoed in de provincie Antwerpen. Deze brochure biedt een mooi overzicht van de evolutie van het millennia oude landschap in en rond de Opstalbeek. Niemand kon vermoeden dat dit zo divers was en al enkele keren radicaal veranderd is. Het zal iedereen met andere ogen naar de Opstalvallei laten kijken.

Fossiele veengrond legt landschapsevolutie bloot
Bij het onderzoek voorafgaand aan de ontwikkelingswerken zijn archeologen op fossiele veenpakketten gestoten. Al snel bleek dat ze 14.700 jaar oud waren. Het veen is gevormd in de resten van een meer uit de laatste ijstijd en van de voorloper van de huidige Opstalbeek. Door het onderzoek van dit veen hebben we een verrassende kijk gekregen op de veranderingen in het landschap. Veenpakketten zijn immers archieven vol oude plantenresten, overwegend pollen en zaden. Ze hebben ecologen toegelaten om de oude landschappen in de Opstalvallei te reconstrueren. Met deze gegevens is een tekenaar aan de slag gegaan en het resultaat is een reeks gedetailleerde, wetenschappelijk verantwoorde illustraties die het verleden tot leven brengen. We brengen deze brochure niet toevallig op 1 december uit. Op deze datum kwamen alle partners van het Geopark Schelde Delta bij elkaar om het heuglijke feit te vieren dat het zogenaamde ‘bidbook’, het kandidaatstellingsdossier voor de erkenning, bij UNESCO is ingediend. Vanuit de dienst Erfgoed dragen we ons steentje bij om wetenschappelijke kennis over het gebied te ontsluiten. Dat is immers de volgende stap die de partners van het Geopark willen zetten: van kennis naar visualisatie.

De Opstalvallei’ kadert binnen de reeks Onder de Loep. Die bevat momenteel drie brochures: ook in het landschap De Liereman (Oud-Turnhout) en in de vallei van de Kleine Nete (bij Herentals) is het landschap op dezelfde manier gereconstrueerd. Vanaf nu kun je deze drie brochures gratis bestellen via erfgoed@provincieantwerpen.be. Je vindt ze ook alle drie in onze digitale kiosk.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder