Oprichting nieuwe Erfgoedcel voor de Voorkempen

Op 20 mei 2017 werd in het Fort van Stabroek de nieuwe Zimmermannzaal geopend. In de zaal zijn loopgraven geconstrueerd en hangen grote foto’s die de Duitse luitenant Zimmermann genomen heeft.

Erfgoed Voorkempen en Regionaal Landschap de Voorkempen zien hun aanvraag tot erkenning van een Erfgoedcel voor de Voorkempen goedgekeurd. Hiermee neemt de regionale werking rond cultureel erfgoed een officiële start op 1 januari 2021. De erkenning geldt voor een periode van vijf jaar en is nadien verlengbaar.

Erfgoed Voorkempen zet zich sinds 2017 in voor onroerend erfgoed in de regio. Omdat cultureel erfgoed vaak verbonden is met onroerend erfgoed, was de vraag vanuit de gemeenten groot om ook hiermee aan de slag te gaan. Met de oprichting van een Erfgoedcel kan Erfgoed Voorkempen de huidige werking uitbreiden en roerend en immaterieel erfgoed in de streek de aandacht geven die het verdient.

“Vanaf het najaar van 2019 werd iedereen met een hart voor erfgoed uitgenodigd op drie infoavonden om input te geven voor een meerjarenbeleidsplan van de nieuw op te richten Erfgoedcel. Dat uitgebreid voortraject zien we nu vertaald en beloond in een goedkeuring,” concludeert Mai Van Thillo, voorzitter van Erfgoed Voorkempen en schepen van erfgoed van de gemeente Wuustwezel.

Sluitstuk integrale werking rond erfgoed in de Voorkempen
Honderden (kunst)collecties, verzamelingen en archieven herbergen een schat aan roerend cultureel erfgoed. Een mooi voorbeeld is de collectie luchtfoto’s van Zimmerman die pas in 2007 ontdekt werd. De foto’s brachten nog onbekend WO1-erfgoed aan het licht.

Daarnaast zijn de Voorkempen rijk aan immaterieel erfgoed. Jaarlijks trekken verschillende processies en stoeten rond. Volksverhalen over melkmeisjes, de dodendraad en smokkelverhalen gaan over van generatie op generatie. Ook het verenigingsleven en de bedrijvige heemkringen zijn een absolute troef van de regio.
Meer dan 250 verenigingen werken in de Voorkempen rond cultureel erfgoed.

14 gemeenten nemen deel aan de Erfgoedcel. Dat zijn Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Schoten, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem, Wommelgem en Wuustwezel.
De gemeente Kapellen participeert alleen in de werking rond onroerend erfgoed (Intergemeentelijke OnroerendErfgoedDienst), niet in de Erfgoedcel. De gemeenten Zandhoven en Schoten nemen enkel deel aan de deelwerking van de Erfgoedcel.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder