Opnieuw de sfeer van een markt opsnuiven doet deugd

Districtsburgemeester Carl Geeraerts bracht samen met collega schepen Peter Wouters en schepen Sandra Suykerbuyk een bezoek aan de markt in Zandvliet

Zandvliet – De wekelijkse markt op de Botermarkt in Zandvliet was de eerste na de lockdown, die op Antwerps grondgebied opnieuw kon plaats vinden. Zowel marktkramers als bezoekers waren op vrijdag 15 mei, opgetogen en alles verliep zoals het ten tijden van corona hoort te verlopen.

“Het district drong al langer aan om de vrijdagse markt in Zandvliet te heropenen. Op de Botermarkt is er plaats genoeg om de kramen op een veilige manier uit elkaar te zetten en het aanbod aan verse voedingswinkels in Zandvliet is heel beperkt. Vrijdagmorgen waren we al vroeg aanwezig om mee de opstelling te bekijken”, zegt districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA).

Het is op de Botermarkt nooit een overrompeling geweest van marktkramers en klanten. Zeven voedingskramen zakten af naar het centrum en ook na ruim acht weken hebben de meeste vaste marktkramers een trouw publiek. Alhoewel de opkomst iets minder bleek dan voor de lockdown, vonden heel wat klanten hun weg terug naar de vrijdagse markt.

Voor de marktkramers meteen een goede oefening om alle coronamaatregelen uit te testen. Het groente- en fruitkraam van Guy Simons trad aan met een verkleind assortiment. “Pas volgende week dinsdag doe ik opnieuw een markt. Tot die tijd kan je verse producten niet bewaren, vandaar het beperkte aanbod.” De man zelf droeg een gezichtsscherm en aan de kassa zorgde een plexischerm voor de beveiliging van klant en marktkramer. Ook alle andere kramen hanteerden vergelijkbare beschermingsmaatregelen. “Het valt wel op dat veel klanten winkelen met een mondmasker. De Zandvlietse markt heeft een iets ouder vast publiek en dat is nu duidelijk te merken. De schrik zit er bij velen goed in”, meent Guy Simons.

Gerard Verhoeven is geen vaste klant, maar reed vrijdagmorgen per toeval voorbij de markt. “Ik kon mijn ogen niet geloven, een echte markt met kramen en klanten. Alhoewel ik eigenlijk niets nodig had, heb ik toch mijn auto geparkeerd en heb de markt een bezoekje gebracht. Het was een verlossend gevoel om opnieuw de sfeer van een markt te kunnen opsnuiven.”

Aan het viskraam wacht de 89-jarige madame Bizzy op veilige afstand haar beurt af. “Natuurlijk ben ik blij dat ik opnieuw naar de markt kan. Maar heel deze periode vind ik verschrikkelijk”, geeft ze mee. Wat verder doet Elleke Van Nylen met haar mama en de kinderen Vic (5) en Toine (1) inkopen aan het snoepkraam. “Tijdens de lockdown leverde de marktkramer wekelijks aan huis. Maar in het echt naar de markt gaan, smaakt beter!”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *