Opendeurdag Paramedic Support team

Paramedic Support Team officiële erkend door agentschap “Zorg en gezondheid” en de overheid

HOEVENEN – Op vrijdag 10 en zaterdag 11 september organiseerde het Paramedic Support Team vzw haar opendeurdagen in de Krekelberg te Hoevenen. Op het terrein stond een uitgebreid wagenpark van ambulances, quad, motor, fietsen, brandkar ed. opgesteld. Daarnaast was er een infotent rond kledij en hulpmateriaal.

“Onze hulpdienst bestaat uit een 90-tal vrijwilligers, waarvan 20 à 25 steeds actief zijn”, zegt Johan Breens “We worden steeds meer en meer gevraagd op uiteenlopende evenementen”. “En dan moeten wij er nog veel weigeren. Wij verwijzen hen dan naar andere ambulancediensten waar we mee samenwerken ”, vult Hetty Gotink aan. “We geven eerst de voorkeur aan onze vaste klanten”. “We zitten over heel België voor o.a. autocrossen, wielerwedstrijden … grote fuiven van scouts ed. In de vijf jaar dat ons team bestaat steeg het aantal aanvragen. Het eerste jaar kregen we 43 aanvragen, het tweede jaar 86, het derde jaar 151. Vorig jaar stonden er 263 interventies geboekt, maar werden er veel geannuleerd wegens corona. Voor dit jaar hebben wij in september alleen al 29 aanvragen”, zegt Johan.

Officieel goedgekeurd
Sinds dit jaar mag het Paramedic Support Team ook ondersteuning bieden aan grote evenementen/gebeurtenissen die nationaal worden georganiseerd. “We hebben van het agentschap “Zorg en gezondheid” en van de overheid een officiële erkenning gekregen om met vier van onze wagens mee ondersteuning te bieden. We moeten de ambulance wel wit laten spuiten”, aldus Johan. “Als er bijvoorbeeld zoals destijds in Zaventem een aanslag gebeurt en er wordt extra hulp gevraagd, kunnen wij bijspringen”.


Het Paramedic Support Team is de enige, buiten het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis, in onze ruime regio die een wettelijke vergunning heeft, wat betekent dat zij aan alle voorwaarden van de federale wetgeving voldoen qua inhoud van de voertuigen. Volgens de nieuwe wetgeving moeten alle personen die met een ziekenwagen rijden, erkend zijn door FOD Gezondheid. Sinds 2021 is ambulancier een erkend beroep geworden. Voor het agentschap “Zorg en Gezondheid” moeten de voertuigen bovendien voldoen aan alle eisen en gekeurd worden door Qualycor.

Geen subsidies
Voor Hetty en Johan, de stuwende krachten achter het Support Team, is het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. De vzw krijgt geen subsidies, alles wordt met eigen kapitaal aangekocht. Ondanks alle tegenslag staan ze er weer ten volle en kunnen rekenen op een goed en vast team. “Iedereen heeft zo’n beetje zijn eigen taak. Zo is er iemand die instaat voor de kledij, iemand voor het onderhoud van de wagens ….. “zegt Johan. “Eigenlijk zijn we er 7 dagen op 7 mee bezig. Daarnaast hebben wij ook nog onze vast job. De vrijwilligers zijn mensen die hun vak met liefde doen, voor het geld moet je het zeker niet doen”.

“We proberen om ons zo goed mogelijk te equiperen. Het laatste voertuig dat we gemaakt hebben is een brandweerkar. Die nemen wij mee op alle fuiven. Er zit een groot aantal blusapparaten in wij zijn voorzien van bluswater en slangen waarmee we toch 7 minuten kunnen blussen, terwijl de brandweer onderweg is”, legt Johan uit. We hebben onze werktassen (tassen voor alleen kinderen en baby’s, dringende hulp, tassen voor in afgelegen gebieden enz.) aangevuld met een tas speciaal te gebruiken bij een terroristische aanval, waarin materiaal zit voor het toedienen van eerste hulp bij 5 personen.

Het was een leuke en verrassende kennismaking met de hulpdienst, zowel voor jong en oud! Dat ondervonden ook de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Sint Vincentius school aan de Leugenberg, die op vrijdagnamiddag een bezoekje brachten. Zij kregen nog een leuke attentie van het Support Team mee naar huis.

Nog een leuk weetje: Aan het Paramedic Support Team werd gevraagd om mee te werken aan een oude film. “We hebben hier nog wat oude kledij liggen, die dienst kan doen. Dat lijkt ons wel een leuke uitdaging”, glimlacht Johan. De draaidag zou plaatsvinden op 5 oktober in Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Eén reactie

  1. “Paramedic Support Team officiële erkend door agentschap “Zorg en gezondheid”

    Erkend door agentschap “Zorg en gezondheid, niet de FOD Volksgezondheid 112, dus voor wat een BATTENBURG 112 WAGEN OUDEN ESSEN !!! ????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder