Open Vld doet terug mee


We willen Kalmthout mee besturen!”
Kalmthout – Volgend jaar doet Open Vld opnieuw mee met de gemeenteraadsverkiezingen. In 2012 keek de partij toe vanaf de zijlijn. Nu trekt een jonge ploeg de blauwe partij opnieuw op gang met thema’s als minder belastingen, middenstanders ondersteunen en burgerparticipatie.
“Deze gemeente heeft nood aan een dynamische Open Vld-afdeling. Er zijn in Kalmthout maar twee grote partijen, waardoor CD&V deze zes jaar een absolute meerderheid heeft. Bovendien legt de tweede partij, N-VA deze meerderheid geen strobreed in de weg. Zo’n situatie is niet gezond, want precies door het botsen van verschillende meningen komen we vooruit en dat gebeurt nu niet. Alleen al daarvoor is er een behoefte voor een nieuwe politieke wind in Kalmthout. Uit cijfers van provinciale, Vlaamse, federale en Europese verkiezingen weten we dat er heel wat liberaalgezinden wonen in Kalmthout. Wij willen er volgend jaar wel staan met een volledige lijst en we steken niet onder stoelen of banken dat we de ambitie hebben om Kalmthout mee te besturen”, klinkt het bij voorzitter Wouter Vanden Bergh (29).
Alhoewel nog stevig wordt gewerkt aan een verkiezingsprogramma legt de nieuwe ploeg alvast erg blauwe agendapunten op tafel. “De belastingdruk in Kalmthout is bij de hoogste van alle omliggende gemeenten. Bovendien daalt de schuldengraat in Kalmthout elk jaar. Goed, maar wij willen een deel van dat geld laten terugvloeien naar de inwoners. Ondernemen moet beter worden ondersteund en hierbij moet de gemeente actiever optreden. Niet door zaken zelf te organiseren, maar wel door omstandigheden te creëren waarin het ondernemerschap beter gedijt”, vindt Vanden Bergh.
Luisteren zonder inspraak
Burgerparticipatie staat in Kalmthout nog in zijn kinderschoenen. Er zijn wel informatievergaderingen, maar echte participatie blijft dode letter. De mensen mogen braaf komen luisteren, maar hebben geen inspraak. Er lopen grote projecten die sterke invloed hebben op veel mensen. Ik denk aan de herinrichting van de stationsbuurt in Kalmthout. De gemeente legt een plan voor waarop zelfs al een nieuw politiekantoor is ingevuld. Blijkbaar zijn ideeën en suggesties van de burgers niet welkom en dat kan niet”, vindt de jonge voorzitter.
Nu Open Vld er volgend jaar opnieuw bij is, kost de andere partijen ontegensprekelijk stemmen. Waar die vandaan komen, bepaalt de kiezer in oktober. Maar de kans is groot dat Open Vld vist in de vijver waar ook CD&V en N-VA dat doen. We polsten bij de twee lijsttrekkers naar een reactie.
Erik Vandewalle
Foto – Philippe Coppens, Jan Van Dijck, Wouter Vanden Bergh, Johan Cassiman, Tom Willems en Jens Deckers vormen samen met Aika Naguibova de kern van Open Vld-Kalmthout.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *