Open Tuin- en vijverweekend : Promenade nu, Polder in juni

 
open tuin weekend promenadWarme winter maakt kois te vroeg wakker
Niet alleen mensen genieten van de heerlijke winterzon. Ook heel wat planten en dieren zijn verrast door de aangename temperaturen. De winterzon brengt het lentegevoel tot ontwikkeling, bij mens en dier.
Het Berendrechts koppel Marc De Backer en Linda Dillen weten dat. Het koppel is tuinliefhebber en Marc is helemaal weg van de kleurenpracht en  uitstraling van de Japanse kois. Die zijn dit jaar helemaal misleid door die warme winterzon. Meer dan een maand te vroeg werden ze gewekt door een aangename wintertemperatuur. Normaal is dat pas half april.
Marc legde zelf zijn tuin aan. Toen hij zijn huis kocht, lag er een tien jaar verwilderde tuin achter. Nu is dat een pareltje met een opvallend prieel, maar vooral met een indrukwekkende vijver. “Hier zwemmen 17 Japanse kois rond. Dat zijn karperachtigen met opvallende kleuren. Ze kunnen makkelijk dertig tot veertig jaar oud worden. De zon heeft hen gewekt. In de winter liggen ze roerloos op de bodem van de vijver. Ze overleven door hun wintermodus aan te zetten en wanneer het ongeveer tien graden is, worden ze langzaam actiever.”
Wanneer Marc naar de vijver wandelt, komen de vissen naar hem gezwommen. Tijd voor eten! “Je moet oppassen, want die vissen kunnen een hele dag eten. Ze worden dan te vet en krijgen te zwakke spieren. Dat is niet goed. Normaal krijgen ze één keer per dag voldoende voedsel. In de zomer strooien we ook wel eens wat slablaadjes in de vijver. Voor hen een lekkernij. Ook appelsienen vinden ze lekker. Als je een kwartje sinaasappel in het water gooit, eten de vissen er heel voorzichtig al het fruitvlees af. De schil blijft drijven en halen we weer weg.”
Kois worden te vroeg wakker uit hun winterrust en mensen schieten in actie in de tuin. Uitgerekend deze week wordt in winkelcentrum Promenade tuinen en vijvers gepromoot. Het is een voorloper voor het tweejaarlijkse polderevenement Open Tuin- en Vijverweekend in juni.
Doktervis
In de vijver zwemt ook één zeelt of doktervis rond. “De zeelt heeft op zijn schubben een speciale slijmlaag. Wanneer een koi zich kwetst, gaat hij tegen de zeelt aanschuren. Het helende slijm bedekt zo de wonde en die herstelt.” De kois in de vijver verschillen sterk van kleur en grootte. “De meeste koop ik als ze heel klein zijn. Het duurt dan heel wat jaren voor ze uitgroeien tot stevige vissen. Om te vermijden dat ze te vlug groeien en overvoed geraken, krijgen ze maar één keer per dag voldoende eten.”
Open Tuin- en Vijverweekend
Tot en met zaterdag 22 maart wordt winkelcentrum Promenade omgebouwd tot een tuin- en vijverparadijs.  Naast twee vijvers, waaronder een koivijver, vinden bezoekers er ook vier aangelegde siertuinen. De dynamische moestuin is gebouwd op tafelhoogte, zodat ook rolstoelgebruikers makkelijk kunnen meegenieten. Deze week is een voorloper van het tweejaarlijkse Open Tuin- en Vijverweekend van 14 en 15 juni. Standhouders vinden dan opnieuw een plek op het terrein van de Bomenbank in Berendrecht. “We hopen tegen dan opnieuw een twintigtal privétuinen open te stellen voor het publiek. Zowel standhouders als mensen die hun tuin willen laten bezoeken kunnen zich aanmelden. Info 0479.211.408 of www.opentuinenvijverweekend.be
Foto : W&F
EVDW
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *