Ook in coronatijden… Paddenoverzet Kapellen

Geen strenge wintertoestanden, maar toch koud genoeg om padden, kikkers en salamanders voorlopig nog even in winterrust te houden. Goed beschut tussen wortels en bladeren, onder takken of stenen wachten ze tot straks het kwik bij valavond weer boven de 7° komt. Met weinig wind en liefst wat nattigheid is het dan ideaal paddenweer om op zoek te gaan naar een geschikte partner en massaal naar het paarwater te trekken om eitjes af te zetten. De concurrentie is groot, eerst is eerst, en de tijd dringt, het is nu of nooit. Gevaar loert overal, ze hebben veel natuurlijke vijanden. De meeste slachtoffers vallen echter in het drukke verkeer. Salamanders leggen afstanden af van 400m, kikkers van 800m en padden zelfs 2km, maar velen halen simpelweg de overkant van de weg niet…

Je snelheid beperken tot 30 km/u tijdens de trek tussen 19u en 7u kan helpen. Zo maken amfibieën niet alleen meer kans om tijdig gezien te worden, ze hebben dan ook minder last van het aanzuigeffect van voorbijrijdende auto’s. Ook voor de aanwezige vrijwilligers is dit een veiligere situatie.

Natuurpunt Kapellen organiseert in februari en maart weer raapacties aan de gekende migratieplaatsen. In de Kasteeldreef, Heidestraat Zuid (Uitlegger/Antitankgracht) en Oude Galgenstraat (Mastenbos/Fort van Ertbrand) wordt elk dier op of langs de weg manueel overgezet, elke avond met gunstige omstandigheden, tussen 19u en 23u.

Helpende handen zijn ook dit jaar weer meer dan welkom, met inachtname van de geldende coronamaatregelen. De raapacties (zonder schermen) zijn per definitie geen groepsactiviteit, overzetten gebeurt veelal gespreid in plaats en tijd. Enige voorkennis is wel meegenomen.

Heb je interesse in onze overzetacties? Wil je graag deelnemen? Nieuwe meldingen?
Neem dan contact op met de plaatselijke coördinator:
kristin.schaeps@telenet.be – Kasteeldreef, Heidestraat Zuid
suzanne.joossens@gmail.com – Oude Galgenstraat

Meer info: www.paddenoverzet.be – www.hylawerkgroep.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *