Ook bij Ekerse gansrijders stijgt de spanning

dirk vranken
Op zondag 17 februari wordt er op het Kristus Koningplein gestreden om de titel van zevende koning van De Lustige Gans. Koning Dirk Vranken hoopt natuurlijk om een verlenging van zijn titel, de vierentwintig andere ruiters zijn er stuk voor stuk klaar voor om hun uittredende koning de loef af te steken.
De ruiters met hun gezin en de functionarissen komen zondag in alle vroegte samen in eetcafé Ballantine’s in het Klein Hagelkruis voor het ondertussen traditionele ontbijt, spek met eieren. In de tuin van de villa Brandt aan de overkant worden vervolgens de paarden opgezadeld en versierd. De leden en muzikanten komen samen in café Telstar op de hoek van Schoonbroek en Akker, waar ook de ruiters halthouden voor een eerste stop.  Via Schoonbroek, Bilderdijkstraat en de brug gaat het naar café P-Nut (de vroegere Peanut) op de Leugenberg. Vervolgens gaat de stoet met praalwagen, koets, ruiters, muzikanten en voetvolk verder op weg naar de Sint-Vincentschool, waar koning Dirk directeur is, en waar hij de aanwezigen zal trakteren op pekesstoemp met worst, en natuurlijk iets om dat alles door te spoelen. Na de middag trekken de Ekerse gansrijders terug naar het centrum van Ekeren, voor een bezoek aan café Art=Choc in de Bosstraat en RVT Hof de Beuken in het Geestenspoor. Op hun weg naar het strijdtoneel wordt nog kort haltgehouden aan café Notenboom, waarna de ruiters zich opstellen om op nummer het parcours op het Kristus Koningplein op te rijden. Daar gaat om 15 u. het gansrijden van start.
Er zijn dit jaar twee nieuwe ruiters. De koning van 2010, Frans Mathijssen, en voorzitter Wim D’hooge staan hun plaats af aan twee nieuwkomers bij de vaste ruiterskern : Bert De Rechter en Danny Schoonheydt. De eerste is de zoon van ruiter en secretaris Peter De Rechter en is met zijn 20 jaar (min vijf dagen) de jongste ruiter ooit van De Lustige Gans.  Bart Beenaerts, in 2011 de eerste prins van het prinskesrijden voor de reserveruiters, rijdt als eenmalige vervanger mee voor Frank Jansen, die een heelkundige ingreep moet ondergaan. Stefan De Proost is weer snijmeester terwijl Mark Haverhals ook dit jaar de vork hanteert. Wim Thiry, tot 2011 nog ruiter, is dit jaar doktoor, bijgestaan door zijn  verpleegsters Wendy Schaep, Nele Stuyck en Marijke Schoeters. Op de administratiewagen nemen Annemieke Kanora en de tweeling Lotte en Sofie Vranken de taak van omroepsters op zich.
Zodra de kop van de gans eraf is, start in de pas vernieuwde Akerzaal van het Ekershof, Groot Hagelkruis 61 de koningsviering met dj. De toegang is gratis en iedereen is ook daar van harte welkom.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *