“Ontplofte fabriek is vergeten verhaal”

Kris Dockx werkte twee jaar aan Eén haarspeld. “We brengen een vergeten of verzwegen historisch verhaal uit de Polder, meer bepaald uit Oosterweel. Verhalen zijn het levende geheugen van onze geschiedenis. Het is van belang om alles zo getrouw mogelijk op de planken te brengen”, meent Dockx.
Tijdens speciale gelegenheden in Lillo kon je het Genootschap al aan het werk zien. Dockx is meestal de hoofdverteller, terwijl zijn genoten het verhaal omkaderen met documenten, liederen en muziek.
“Met dit stuk brengen we voor het eerst een volwaardig totaalprogramma op basis van teruggevonden materiaal en waargebeurde verhalen. De decorstukken zijn indrukwekkend authentiek. We plaatsen het geheel in een historisch correct tijdsbeeld. Documenten, voorwerpen en fotoboeken geven een realistisch beeld van hoe toen gewerkt werd in de kruitfabriek van Corvilain.”
Om dat waar te maken raadpleegde Dockx honderden documenten en krantenartikels. Hij sloeg er zelfs de archieven van de Franse verzekeringsmaatschappij op na. “Ook toen was er crisis. Fabrieken bespaarden, ook op veiligheid. Politiek gefoefel was schering en inslag. Uit die tijd dateerde bijvoorbeeld de wet Lejeune. Die was in de eerste plaats bedoeld om ruimte te creëren in de overbevolkte gevangenissen”, stelt Dockx.
Toverlantaarn
“Bijna alles wat we in het stuk gebruiken is authentiek materiaal. Dat gaat van het blanco militaire dienstboekje van de Eerste Wereldoorlog, tot de gehandicaptenstoel, de muntstukken en een Spaans geweer. Met liederen, projecties met een toverlantaarn en marionetten nemen we de toeschouwers mee naar het decor van een Oosterweelse woning. Het verhaal is opgehangen aan Florimond Hendrickx. Hij stierf op 6 september 1961 als oud-strijder van twee oorlogen en oorlogsinvalide met slechts één arm. Zijn verhaal is de rode draad en brengt de periode van kinderarbeid versus de opkomst van de industrie en onafwendbare teloorgang van Oosterweel.”
Deze maand zijn er twee voorstellingen. Daarna komen er speciale optredens. Kris Dockx droomt ervan om dit stuk ooit in de kerk van Oosterweel te kunnen brengen of in te passen in de Zomer van Antwerpen. (EVDW)
Zondag 27 november, Blidscap Zandvliet om 11u. Er zijn nog plaatsen vrij. 0486.220.491. of www.eenhaarspeld.be

Corvilain
Corvilain had in 1889 in Spanje 56 miljoen hulzen met elk dertig gram springstof gekocht. Het bedrijf wilde in Oosterweel lood en koper scheiden. Maar dan moesten de hulzen eerst ontdaan worden van kruit. De Antwerpse gemeenteraad verzette zich, maar de provincie verleende wel een vergunning. Op 6 september 1889 om 14.14u loopt het gruwelijk fout. In amper één seconde verandert Oosterweel in een hel. Balans : 52 doden en 42 vermisten. Corvilain wordt vervolgd. De deputatie die de vergunning gaf, gaat vrijuit.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *