Ontdek onbekende pareltjes met de wandelingen in het gebied van Groen Kruis


Zeven nieuwe wandelingen van provincie Antwerpen en GruunRant

In de Antwerpse districten Ekeren, Merksem en Deurne en de gemeenten Schoten, Wijnegem en Wommelgem vind je groenzones en beboste gebieden, goed voor 35km² groene stadsrand, die van elkaar gescheiden worden door bebouwing en verharding.
De provincie Antwerpen is daarom van start gegaan met het gebiedsprogramma Groen Kruis om deze groenzones zoveel mogelijk met elkaar te verbinden en de open ruimtes te behouden en te versterken”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het gebiedsprogramma Groen Kruis. Hoog tijd om iedereen kennis te laten maken met deze minder gekende pareltjes aan de hand van zeven wandelingen.

Onder coördinatie van de provincie Antwerpen, denken de betrokken gemeenten en districten, Regionaal Landschap de Voorkempen, Agentschap Natuur en Bos en Departement Omgeving samen na over ecologische, recreatieve en blauwe verbindingen en ingrepen in de zone van Groen Kruis om het gebied te laten uitgroeien tot een groene corridor. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van groene verbindingen zoals parken, ecotunnels, houtkanten. Maar ook de opwaardering van oppervlaktewateren en een verbetering van de waterkwaliteit van vijvers of poelen horen er bij.

Wandelingen
Samen met GruunRant werkten we een zevental wandelingen uit binnen het gebied van Groen Kruis. We hopen hiermee mensen warm te maken voor deze groene stadsrand met al bekendere gebieden zoals de Oude Landen en het Rivierenhof, maar ook met minder gekende groengebieden in de noordoostelijke rand van Antwerpen”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens aan. “En in deze coronatijd blijft wandelen nog steeds een topper. Dus een nieuw gebied ontdekken aan de hand van wandelingen tussen 8 en 18 kilometer is dan mooi meegenomen.”

De wandelkaart is gratis verkrijgbaar bij de districten en gemeenten Ekeren, Merksem, Deurne, Schoten, Wijnegem, Wommelgem en Schilde.

Je vindt de routebeschrijvingen en gps-bestanden ook online via www.provincieantwerpen.be/GroenKruis en www.gruunrant.org/wandelroutes.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *