Ongerustheid over mogelijke regionale PFOS-vervuiling

Voorzorgsmaatregelen afgekondigd in afwachting van meer meetresultaten

Eind vorige week werden de gemeenten gelegen in een straal van 15 km vanuit Zwijndrecht middels een persartikel gealarmeerd over de mogelijke complicaties van de PFOS-vervuiling afkomstig van de fabriek 3M. De perimeter van 15 km gaat van Niel en Schelle over Schoten en Mortsel, helemaal tot in Stabroek en Kapellen. De gemeentebesturen kregen heel wat vragen en reacties hierover.

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid heeft op 14 juni in de loop van de namiddag de aanbevelingen voor de volksgezondheid gecommuniceerd in het kader van de PFOS bodemverontreiniging in de omgeving van 3M te Zwijndrecht.
Deze dienen om de blootstelling van omwonenden aan PFOS te beperken, in afwachting van meer meetresultaten over de verspreiding en concentratie van PFAS en meer kennis over hoe mensen aan deze stoffen worden blootgesteld en wat de gezondheidseffecten van langdurige blootstelling zijn.
Er zijn 3 zones met verschillende aanbevelingen. In de zone tussen 5 en 10 km, Stabroek en Kapellen grenzen gedeeltelijk aan de 10 km zone, wordt aanbevolen maximum 1 eigen geteeld ei te consumeren per persoon per week.
Meer info vind je op https://www.zorg-en-gezondheid.be/voorzorgsmaatregelen…

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *