Onderzoek invloed op omgeving nieuw bedrijf Delwaidedok moet nog gebeuren

Het milieu effecten rapport voor het nieuwe chemische recyclagebedrijf bij het Delwaidedok moet  nog worden gemaakt. Dat is meegedeeld op de persconferentie die dinsdag voormiddag plaatsvond op het hoofdkwartier van het Havenbedrijf. Het MER hangt samen met de bouwaanvraag.
Zoals eerder meegedeeld zal het Saoedische bedrijf ERS 3,7 miljard euro investeren en 900 jobs creëren. Tijdens de bouwfase krijgen 1500 mensen een job.
Het gaat om een onderneming die 150 hectaren in concessie krijgt afkomstig van de zuidelijke terminal (grondgebied Lillo; de noordzijde is Berendrecht)

Nu nog containerschepen van MSC, binnen enkele jaren een chemisch bedrijf
Nu nog containerschepen van MSC, binnen enkele jaren een chemisch bedrijf

van rederij MSC die volgend jaar van het Delwaidedok naar het Deurganckdok in Doel verhuist. Energy Recovery Systems Company  wil niet recycleerbaar industrieel afval verwerken via vergassing. Hierdoor komt men uiteindelijk tot twee belangrijke chemische producten: ammoniak en ureum (kunstmeststof). Ammoniak is zeer gewild in de chemische cluster van het havengebied, waar op dit ogenblik zo’n 800.000 ton nodig is. Het wordt geleverd per pijplijn. Het  nieuwe bedrijf kan 645.000 ton produceren vanaf 2020. Bovenop komt 1,2 miljoen ton “groene” ureum (kunstmest). Dit alles wordt gewonnen uit 3,5 miljoen ton afvalgrondstof (hoofdzakelijk plastiek uit Groot-Brittannië) aangevoerd per schip.  Er wordt gerekend met 4 inkomende schepen per dag.  Het kunstmest gaat vooral naar het buitenland wat 35 schepen per jaar oplevert.
Gevraagd naar de invloed op de omgeving werd gesteld dat de productie in een gesloten circuit gebeurt wat “nul procent” oplevert (dixit de initiatiefnemers). Voortgebrachte CO
2 dient (in afwachting van een mogelijke aanwending) ondergronds opgeslagen. Bayer bouwt in Duitsland een fabriek voor de verwerking ervan (zie onze reportage hierover in een vorig nummer van Polder Magazine). De mogelijke geur- en reukhinder dient nog bestudeerd. Alleszins komt die niet van de aangevoerde afval want die zit in een hermetisch afgesloten verpakking. Ook in verband met de veiligheid dienen nog studies ondernomen te worden. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *