OCMW-voorzitter Chris Van Haute ruilt N-VA en gaat verder als onafhankelijke

v.l.n.r. Raf Engels, Chris Van Haute en Pierre Bels

“Ik wil nog een politieke rol van betekenis spelen”
In Stabroek keert Chris Van Haute (49), huidig OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken, senioren en huisvesting, haar partij de N-VA de rug toe en zal op de Open VLD kieslijst opkomen als onafhankelijke. Daar krijgt ze de vijfde plaats op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Binnen de N-VA heb ik ondervonden dat ze op mij uitgekeken waren en mij niet langer een politieke rol van betekenis gunnen. Nu kom ik terecht bij een team waar ik aanvaard word” zegt ze.
Toen twee maanden geleden de Stabroekse N-VA haar kandidatenlijst bekend maakte werd het al snel duidelijk dat ervaring plaats moet ruimen voor nieuwkomers. Onder het motto “wij kiezen voor vernieuwing” stonden dertien nieuwkomers op de lijst. Voor uittredend schepen Veerle Nuyts, de enige die zes jaar op post bleef en nog ambitie had, was er geen plaats meer en OCMW-voorzitter Chris Van Haute kreeg een teleurstellende zestiende plaats. “Ik was uiteraard teleurgesteld maar niemand had blijkbaar zin om hierover met mij een ernstig gesprek te hebben. Ook nu nog niet” zegt Chris. “Ik weet dat mijn visie, op het beheer van een gemeente, niet door iedereen binnen de N-VA werd gedeeld. Voor mij moet een gemeente gerund worden als een bedrijf met veel aandacht voor dienstverlening en hulp aan de zwakkere in onze gemeente. Deze visie kan ik wel terugvinden in Kapellen en daar is de Open Vld al jaren de grootste partij. Daarom zie ik mijn overstap als een mogelijkheid om mijn visie in praktijk te kunnen brengen. Voor diegenen die eraan zouden twijfelen. Er is mij geen uitvoerend mandaat beloofd. Enkel een betere plaats op de kandidatenlijst”. Voor de laatste maanden van deze legislatuur zal Chris, met onmiddellijke ingang zetelen als onafhankelijke. Ze benadrukte ook dat zij geen partijkaart nastreeft, niet van N-VA noch van Open VLD.
Met Chris haar nieuw statuut als onafhankelijke, verliest N-VA haar derde OCMW voorzitter binnen deze legislatuur.
Lange besprekingen
De Stabroekse Open Vld oud-schepen Pierre Bels was op de hoogte van haar teleurstelling en zocht contact met Chris Van Haute om te polsen naar een eventuele overstap. “Ze heeft geen problemen met sommige mensen binnen de Stabroekse N-VA en heeft daarom zeker niet onmiddellijk ja gezegd. Bovendien wilde ze alles netjes afhandelen en daarom heeft het weken, en vele gesprekken, geduurd vooraleer we van haar groen licht kregen. De volgende weken zullen we werken aan haar integratie binnen de Open Vld en nadien onze definitieve kandidatenlijst bekend maken. Daarop hadden we, zoals gebruikelijk, enkele plaatsen open gelaten bestemd voor verruimingskandidaten”. Lijsttrekker Raf Engels is tevreden met de komst van Chris Van Haute. “Het is een ervaren, en sterke, politica die zeker kan bijdragen om de Stabroekse Open Vld verder te laten groeien zodat we opnieuw kunnen deelnemen aan het beleid”. In 2016 zorgde Chris Van Haute voor een Vlaamse primeur toen ze voor de N-VA, bij gebrek aan andere valabele kandidaten, werd aangesteld als nieuwe OCMW-voorzitster en schepen voor Sociale Zaken, zonder dat ze zich in 2012 kandidaat had gesteld bij de gemeenteraadsverkiezingen. Van opleiding is Chris programmeur analist en startte in 1988 bij de Generale Bank NV. Nadien was ze werkzaam als adviseur bij verschillende ondernemingen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *