‘Nul-O-Plastic’ gaat historische vervuiling in natuurgebied te lijf

De vernieuwende stofzuiger verwijdert plastic uit natuurgebied in Antwerpse haven

Vanaf 19 september 2020, de World Cleanup Day, maakt de ‘Nul-O-Plastic’, ontworpen door Envisan (Jan De Nul Group), komaf met de historische vervuiling in natuurgebied Galgeschor in de haven van Antwerpen. Deze stofzuiger is het winnende ontwerp van de Galgeschor Plastic challenge en is nu klaar om miljoenen plastic korrels en andere plastics in dit natuurgebied te verwijderen.

In 2019 lanceerde Port of Antwerp een wedstrijd voor nieuwe opruimtechnieken voor plastics die zich hebben opgehoopt in natuurreservaat Galgeschor. Ondanks jaarlijkse opruimacties, blijven er nog miljoenen kleine plastic deeltjes achter die niet met de hand kunnen worden opgeruimd. Dit is het gevolg van historische vervuiling door plastic afval afkomstig van steden en gemeenten langs de Schelde en industriële plastic pellets die verloren zijn gegaan in de haven. Jaar na jaar worden deze plastics meegevoerd langsheen de 350 km lange rivier om zich uiteindelijk te nestelen in slikken en schorren.

De Galgeschor Plastic challenge daagde deelnemers uit tot het bedenken van een haalbare oplossing op technisch, budgettair, logistiek en milieukundig gebied. Doel was tot een oplossing te komen om een moeilijk toegankelijk getijdengebied met unieke vegetaties en bedreigde vogelsoorten proper te maken met minimale impact op de flora en fauna. Een jury van innovatie- en milieuexperts koos de plasticzuiger van Envisan (Jan De Nul Group) uit meer dan 50 inzendingen. Envisan kreeg een cheque van 10.000 euro en liet het ontwerp samen met Port of Antwerp verder ontwikkelen. De Nul-O-Plastic, een grote, manoeuvreerbare stofzuiger op rupsbanden, startte op 19 september met het efficiënt opzuigen van kleine plastics op moeilijk toegankelijk terrein.

Opruimactie
Samen met andere stakeholders werkt Port of Antwerp aan preventieve oplossingen, opruimacties en innovaties om onze leefomgeving plasticvrij te maken. Een van die initiatieven is de jaarlijkse opruimactie in het Galgeschor natuurreservaat, met de steun van Natuurpunt en Mooimakers. Op 24 augustus lanceerde Port of Antwerp een wekelijkse challenge die je alleen, met je bubbel of binnen je bedrijf op een veilige en leuke manier kon aangaan.
De Nul-O-Plastic vormt de perfecte aanvulling op deze opruimacties: deze unieke installatie zal ook plastics verwijderen die we niet met de hand kunnen opruimen.

©Jonathan Ramael

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder