Nooit meer verdwalen in het groenaanbod

Locatie F12 in Ekeren ©provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen stelt de nieuwe GroenZoeker voor.
Deze website moet dé referentie worden voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. Er is heel wat groen in de provincie, en er zijn veel suggesties om het groen op te zoeken. Alleen wordt het nergens in 1 overzicht of kaart aangeboden.
Met de GroenZoeker zoek én vind je in 1-2-3 alle mooie stukjes groen in je eigen grote achtertuin.
Al van bij het eerste contact met groenzoeker.be nodigen de zonnestralen en de aangename natuurgeluiden je uit om het groen op te zoeken. Je vindt er alle parkjes, speelplekjes, bossen, landwegen, picknicktafels, waterplekjes en domeinen terug die in het groen gelegen zijn. Of die plekjes nu beheerd worden door of in eigendom zijn van de provincie, de gemeenten, Vlaanderen of Natuurpunt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Tijdens de coronatijd is de natuurbeleving ongezien toegenomen, want we beseften dat natuur de sleutel is om met z’n allen gezonder in het leven te staan. Die nood aan natuur zal zich ook deze zomer manifesteren als meer mensen vakantie nemen in eigen land. Daarnaast speelt ook de klimaatverandering een rol: mensen gaan op zoek naar verkoeling en schaduw in het groenblauwe landschap.
We kiezen dus massaal voor meer natuur… maar niet voor drukte. Toch kennen mensen vaak enkel de grote natuurdomeinen en weten ze niet altijd welk bos, park, speeltuintje of natuurreservaat er in de gemeente verderop ligt.
Door ook het lokale natuuraanbod overzichtelijk in 1 kaart onder te brengen, hoopt de provincie de te verwachten druk van natuurtoerisme op de grote domeinen te verlichten en te spreiden.

De GroenZoeker.be is een platform in opbouw. Ondertussen vind je op de website het groenaanbod van de provincie, Kempisch Landschap, Natuurpunt, Vlaanderen (agentschap natuur en bos), de gemeenten Bonheiden, Essen, Herentals, Hoogstraten, Hulshout, Kapellen, Retie en Willebroek. Ook andere organisaties kunnen hun parken, bossen, domeinen of speelplekjes doorgeven via groenzoeker.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *