Nieuwe woonst voor oeverzwaluwen in Opstalvallei

Medewerkers van Natuurpunt, enkele leerlingen en hun leerkrachten voor één van de twee oeverzwaluwbakken in natuurgebied Opstalvallei

Op donderdag 16 maart werden oeverzwaluwenbakken geplaatst in twee natuurgebieden. Twee bakken kregen plaats in het natuurgebied Opstalvallei fase 1 nabij Berendrecht en een derde bak werd geplaatst in het natuurgebied Steenlandpolder nabij Kallo.
De plaatsing is een samenwerking tussen 3 partijen. Het havenbedrijf Antwerpen zorgde voor het vervoer en de Groene tornado’s van Natuurpunt Antwerpen Noord stonden in voor de plaatsing. De leerlingen van de studierichtingen dierenzorg, landbouw en tuinbouw van het PITO in Stabroek maakten de oeverzwaluwenbakken. Enkele leerlingen en hun leerkrachten Jan Van Santvliet en Guy Van Ginkel waren present bij de plaatsing in Berendrecht.
De oeverzwaluwen vind je langs meanderende beken en rivieren met steile afkalvende oevers. Deze natuurlijke oevers zijn vooral door menselijke ingrepen (o.a. recht-trekkingen en kanalisaties) sterk afgenomen in onze streek. Tegenwoordig vinden oeverzwaluwen hun biotoop op werven, waar aannemers na graafwerken steile onbegroeide zandstocks achterlaten. Omdat de meeste bouwwerven maar tijdelijk zijn, werd er gezocht naar een permanente oplossing voor de oeverzwaluw. Het soortenbeschermingsprogramma van de Antwerpse haven maakt afspraken met de aannemers en voorziet een alternatieve nestgelegenheid, zoals de oeverzwaluwbak. Hierin ondersteund door zowel professionele als vrijwillige medewerkers van Natuurpunt.
De zwaluwbakken werden door PITO gemaakt volgens een principe dat in Groot-Brittannië reeds succesvol werd getest.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder