Sinds september 2014 nam de provincie Antwerpen in het Peerdsbos en het gemeentepark van Brasschaat de Laarse Beek gefaseerd onder handen. Als kers op de taart dacht men daarbij ook aan de kinderen. Een nieuwe, educatieve speelzone vormt nu het uithangbord van een getransformeerde waterloop.
Waterratten welkom
De nieuwe speelelementen naast het Boothuisje herken je van ver aan het woord VISTRAP. Elke letter bevat boeiende informatie op kindermaat over het integraal waterbeheer en vismigratie. Kinderen kunnen zich ook uitleven aan de grote speelvis, of aan de watertafel zelf een draai geven aan de schroef van Archimedes. De wandelpaden en het pleintje er rond kregen ook een opwaardering. Dit initiatief geeft invulling aan het charter van ‘Goe gespeeld!’, een project dat de provincie nauw aan het hart ligt.
Met de aanleg van de vistrappen stopt het verhaal in de waardevolle Laarse Beekvallei nog niet. Bianca Veraart: “De provincie zet momenteel haar schouders onder een nieuw project om de Laarse Beek nog meer ruimte te geven. Dit project situeert zich langs de loop van de Laarse Beek, ter hoogte van de wijk Het Leeg-Rietbeemden en zal eind 2015 gerealiseerd worden. We maken dit gebied ook recreatief toegankelijk zodat zowel de beek, het landschap als de omwonenden er wel bij varen.” De provincie werkt hiervoor met verschillende partners samen: de gemeenten Brasschaat en Schoten, het wijkcomité Het Leeg-Rietbeemden, het Regionaal Landschap de Voorkempen en de Vlaamse Landmaatschappij.
Kostprijs
Het Agentschap voor Natuur en Bos investeerde 22.000 euro, de gemeente Brasschaat 9.500 euro. De totale investering voor de provincie Antwerpen bedroeg 392.000 euro. Hiervan werd 80.000 euro gesubsidieerd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, via het Interregproject Sustainable URban Fringes (SURF). Via SURF werd voor de Laarse Beek gezocht naar een educatief concept om aan integraal waterbeheer te doen. De aanleg van de vispassages was hiervoor een geschikt aangrijpingspunt. Een stuurgroep met o.a. vertegenwoordigers van de gemeenten Schoten en Brasschaat, enkele Vlaamse diensten en het ontwerpbureau Arcadis werkte het concept verder uit.
foto: © provincie Antwerpen