Nieuwe kinderraad “De Redactie” gaat van start in Stabroek

De eerste nieuwe kinderraad “De Redactie” ging van start
in bijzijn van burgemeester Rik Frans en leden van het schepencollege.

STABROEK/HOEVENEN – In Stabroek is er opnieuw een kinderraad. 7 kinderen tussen 10 en 14 jaar die in Stabroek wonen, maken sinds woensdag 11 januari deel uit van “De Redactie”. Ze focussen zich op de leefwereld van kinderen en tieners en welke onderwerpen voor hun belangrijk zijn.

De kinderraad heet vanaf nu “De Redactie” en zit vanaf dit jaar in een nieuw jasje. “Met de kindergemeenteraad, vanaf 12 jaar, en de jeugdraad, vanaf 16 jaar, was er een grote doelgroep aan kinderen die hun stem niet konden laten horen”, vertelt schepen van Jeugd, Liesbeth Bardyn (CD&V). “De Redactie” is een groep kinderen tussen de 10 en 14 jaar.

De samenstelling van die kinderen is ook helemaal anders. “Vroeger waren het kinderen van de Stabroekse scholen en gebeurde die samenstelling via een stemming. Meestal kwamen de populaire kinderen daaruit. Nu kregen alle Stabroekse kinderen de kans om hieraan deel te nemen, ook kinderen die in Stabroek wonen, maar hier niet naar school gaan.”

Een systeem dat onmiddellijk aansloeg. “Onze eerste inschrijving was een kind van het vijfde leerjaar die thuisonderwijs volgt”, zegt jeugdcoördinator Lissa Michiels. “We waren dolenthousiast. Het is voor die doelgroep dat we het systeem moesten veranderen, daar zijn we heel blij mee.”

“De Redactie” zal zich focussen op de leefwereld van de kinderen en welke problemen zij willen aanpakken. “We gaan bekijken wat ze boeiend vinden en wat er volgens hun moet veranderen”, zegt Dorien Van Mol, jeugdcoördinator. “We gaan hun ideeën concreet bekijken, deze zomer gaan we dan de straat op om te zien hoe hun ideeën/problemen aanpakken en in het najaar volgt er een evaluatie die we dan kunnen afgeven aan het gemeentebestuur.”

Op de eerste vergadering van “De Redactie” was er een kennismaking en kregen de kinderen de kans om via een collage uit te leggen wat volgens hen beter kan in de gemeente. “We moeten ervoor zorgen dat er minder afval op straat ligt”, zeggen Eva (9) en Nori (9). “Dat kan door meer vuilbakken te zetten of door duidelijker aan te geven waar vuilbakken staan”. Duurzaamheid, verkeersveiligheid en milieu zijn zowat de belangrijkste onderwerpen die de kinderen willen aanpakken.

Andere kinderen kunnen zich zeker nog inschrijven om bij “De Redactie” aan te sluiten. Elke tweede woensdag van de maand komt “De Redactie” samen. Er komt ook een jeugdgazet met de plannen en evaluaties van de vergaderingen.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *