Nieuwe ambulancewagen te Essen is absolute neusje van de zalm

Op vrijdag 24 juni stelde het gemeentebestuur van Essen met trots zijn allernieuwste paradepaardje voor: een hypermoderne ziekenwagen voor de dienst Ambulance 112. Het voertuig mag gerust dé referentie op de markt genoemd worden. De wagen werd vorige maand nog maar pas voorgesteld op de Internationale vakbeurs XPO 112 in Kortrijk. “Een Belgische primeur voor Essen”, meent diensthoofd Koen Buyens.
De nieuwe ambulancewagen van de gemeente Essen was eind mei dé blikvanger op de 3de editie van XPO 112, de internationale vakbeurs voor de uitrusting van urgentiediensten en rampenbestrijding. De urgentiewagen, een drieliter V6 Mercedes Sprinter van het lange type, beschikt over de allernieuwste uitrusting.
Milieuvriendelijke verlichting
“De ambulance is werkelijk het neusje van de zalm”, zegt een fiere Koen Buyens van de Essense dienst Ambulance 112. “Alleen al op het vlak van verlichting biedt de ziekenwagen heel wat troeven: speciale traumaverlichting, zijwerklampen en milieuvriendelijke LED-signalisatie. Het voertuig heeft een speciale comfortvering, en aan de buitenzijde zijn er handige opbergruimtes voor noodmateriaal en vier bijkomende ASTRID-radio’s. In geval van grote calamiteiten zorgt de ambulance ervoor dat deze zenders permanent opgeladen zijn.”
Gps-aansturing via SDS
Wat de nieuwe Essense ziekenwagen nog onderscheidt, zijn enkele technologische innovaties, waaronder een specifieke gps-installatie.
“In geval van een incident stuurt de meldkamer standaard een kort tekstbericht (SDS) naar de ingezette ploeg, met daarin onder meer het adres van het incident, het type incident, enzovoort”, legt Buyens uit. “Vaak is er echter geen exacte locatie, maar enkel een omschrijving: een kruispunt, een parkeerterrein, een kilometerpaal,… Dankzij de SDS-to-GPS kan onze ploeg direct naar de juiste locatie navigeren. De SDS wordt automatisch in de gps ingevoerd, zodat de ambulanciers geen tijd verliezen met het invoeren van de gps
Mobiel internet

Verder is de ambulance ook uitgerust met een veiligheidscamera in de sanitaire cel, en is er een laptop met mobiele internetverbinding voor dringend opzoekwerk en gegevensuitwisseling. “Om al deze apparatuur aan te sturen, heeft de wagen constante voeding nodig. De firma
AB-Technics, die het voertuig ombouwde, heeft hiervoor een uniek veiligheidssysteem geïnstalleerd: tijdens een interventie kan de chauffeur de autosleutel te allen tijde uit het contact halen, terwijl de motor gewoon blijft draaien. Wie er met de ambulance probeert vandoor te gaan, zal dus bedrogen uitkomen (lacht).”
Bovenop de hypermoderne ziekenwagen, krijgen alle Essense ambulanciers van AB-Technics een drie uur durende opleiding en rijvaardigheidstraining.

345 interventies in 2010

De aankoop van het voertuig – een investering van 150.000 euro – kadert in de verdere uitbouw en professionalisering van de dienst Ambulance 112 in Essen.
“Het gemeentebestuur kiest bewust voor een heel moderne ziekenwagen, gezien de aanzienlijke afstand tot AZ Klina in Brasschaat en ZNA Jan Palfijn in Merksem”, vult burgemeester Gaston Van Tichelt aan.
“Het kadert eveneens in de beslissing om vanaf september te werken met een voltijds diensthoofd-coördinator, zodat we de ziekenwagen nog meer kunnen inzetten. Nu al rukt onze ambulance dagelijks uit vanuit Essen. In 2010 noteerden we 345 ritten. Dat is nagenoeg één interventie per dag. Hierbij kwamen nog de 166 interventies van de Kalmthoutse ambulance op Essens grondgebied. De bedoeling met de permanentie vanaf september is om dat aantal naar beneden te halen, zodat de Essense ambulance (nog) meer interventies voor zich zal nemen.”
Meer informatie:  Dienst Ambulance 112 Essen, ambulance112@essen.be, 03 667 24 31 of 0495 51 00 01

foto bij de overhandiging van de sleutel ziet u van links naar rechts: Hans Vanaerschot (AB Technics), Gaston Van Tichelt (burgemeester Essen) en Koen Buyens (coördinator Ambulance 112 Essen)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder