Nieuwe accommodatie voor therapeutisch paardrijden feestelijk ingehuldigd in Kapellen-Hoogboom

zorgboerderij meander
Zorgboerderij Meander, onderdeel van Rotonde vzw, startte in 2009 met het project “therapeutisch paardrijden”. Sindsdien is er met de steun van verscheidene partners werk gemaakt van een gloednieuwe accommodatie en aangepaste infrastructuur op de site aan de Holleweg in Hoogboom. Voor dit project beschikt Meander nu over een afgewerkte paardenstal met 5 boxen en een therapieruimte met aangepaste sanitaire voorzieningen. De overdekte rijpiste inclusief opstapplatform met tillift staat er inmiddels ook, maar moet nog verder afgewerkt worden. Op vrijdag 25 april werden de nieuwe gebouwen en infrastructuur voor het therapeutisch paardrijden feestelijk ingehuldigd.
Therapeutisch en aangepast paardrijden is een breed gekende en waardevolle activiteit voor personen met een beperking. Vaak lopen dergelijke activiteiten elders mis omwille van continuïteit, kostprijs of het afspringen van contracten tussen voorziening en maneges. Rotonde vzw biedt een totaal innoverend en duurzaam concept rond paardrijden op Meander. Het project geeft kinderen, jongeren en volwassenen de kans om op een ontspannen en aangepaste manier in contact te komen met paarden en natuur.
“Het aanbod richt zich naar alle mogelijke cliënten uit de regio. We bereiken met dit project een brede doelgroep: kinderen, jongeren en volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking, ADHD, autisme, faalangst, gedragsproblemen, emotionele problemen, enz. Zo komen bijvoorbeeld verschillende groepen van vzw Rotonde, DVC Sint-Jozef, PVT De Wijngaard en vzw Spectrum op regelmatige basis paardrijden. Ook particulieren kunnen bij ons terecht”, vertelt Göran Van Dyck, verantwoordelijke van zorgboerderij Meander.
Het therapeutisch en aangepast paardrijden wordt in goede banen geleid door psychologe en equitherapeute Tine Smets. Zij ondersteunt de cliënten zowel mentaal als fysiek. Op piekmomenten steekt Göran Van Dyck graag een handje toe. Ook hij heeft een diploma equitherapie op zak.
Grote behoefte in de regio
Rotonde vzw is met het therapeutisch paardrijproject niet over één nacht ijs gegaan. In 2007 gebeurde eerst een uitgebreide enquête naar de behoeften rond therapeutisch paardrijden bij meer dan 40 zorgvoorzieningen (scholen en instellingen) in de provincie Antwerpen. Hieruit bleek een grote behoefte naar een gespecialiseerd initiatief. In de regio zijn heel wat mensen op zoek naar maatwerk als het gaat om recreatief en therapeutisch omgaan met paarden. Zo wordt op Meander niet alleen gewerkt rond het paardrijden zelf. De training van mens en dier, verzorging, omgeving, snoezelpad, enz. krijgen evengoed veel aandacht. Dit is maar mogelijk mits de aanwezigheid van een aangepaste en goed uitgeruste infrastructuur.
Voor het therapeutisch paardrijproject kan Meander gebruik maken van een open paardenstalling met 5 boxen en een multifunctionele educatieve en therapieruimte. Hier is aandacht besteed aan het comfort voor rolwagengebruikers. Er zijn aangepaste sanitaire voorzieningen en het is mogelijk om daar een maaltijd te nuttigen. Meest in het oog springend is de overdekte rijpiste uitgerust met opstapplaats en tillift. Dus ook bij slecht weer kan het therapeutisch en aangepast paardrijden gewoon doorgaan.
Warmste puzzel
De overdekte piste moet nog verder afgewerkt worden. Er is onder meer een aangepaste vloer nodig. Om hiervoor de nodige middelen bijeen te brengen, lanceert Meander een speciale actie in de vorm van de “warmste puzzel”. Die is samen goed voor 600 sociale aandelen van elk 50 euro. Maar een aandeel is veel meer waard! Het is een bijdrage als steun aan een project dat dagdagelijks het verschil maakt. Het laat ook toe om de lessen voor iedereen betaalbaar te houden.
Op de gevel van de overdekte piste is een gigantische puzzel (2 x 3 m) gecreëerd met in totaal 600 stukjes. Voor elke bijdrage van 50 euro verschijnt de naam van de schenker 1 jaar lang op een van de puzzelstukjes. Wie het project op deze manier steunt, wordt ook uitgenodigd om uitgebreid met het therapeutisch paardrijden kennis te maken en op het terrein zelf te komen ervaren.
Meters en peters voor de paarden
Om het therapeutisch paardrijden betaalbaar te houden voor kinderen, jongeren en volwassenen met een zorgvraag, pakt Meander ook uit met een duurzame sponsoractie. De zorgboerderij is op zoek naar bedrijven die voor 2.500 euro één van de 5 paarden willen sponsoren. Deze sponsors mogen zich dan 1 jaar lang meter of peter van Bart, Shanna, Magic, Aaron of Jack noemen. Hun bijdrage aan het door hen gekozen paard maakt het mogelijk om gedurende een jaar zo veel mogelijk cliënten te begeleiden. Deze sponsors krijgen heel wat zichtbaarheid op het terrein zelf, in de nieuwsbrief en op de website.
Info: Göran Van Dyck, verantwoordelijke Zorgboerderij Meander, Holleweg 43, 2950 Kapellen, tel. 03 650 26 90, gsm 0496 69 36 28, goran.vandyck@rotonde.eu
Foto: W&F.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *