Nieuw urnenlandschap De Heide op begraafplaats Ekeren-Centrum

Op vrijdag 1 november werd De Heide op de begraafplaats Ekeren-Centrum ingehuldigd. Dit heidelandschap met plaats voor biologisch afbreekbare urnen is een primeur voor Vlaanderen.
Op de Ekerse begraafplaats groeiden al spontaan heideplanten. Nu werd een duurzaam heidelandschap aangelegd met plaats voor biologisch afbreekbare urnen. Doorheen de seizoenen evolueert het beeld van het perk met als hoogtepunt de purperen bloei van de heide (Calluna Vulgaris) van augustus tot september. De heide zorgt niet alleen voor een sfeervol landschap maar biedt ook voedsel voor bijen, hommels en vlinders.
Op het perk van 1600 m² is ruimte voor meer dan 1000 rustplaatsen. Nabestaanden vinden er troost in de rustgevende omgeving. Het urnenlandschap is ingericht voor het gebruik van biologisch afbreekbare urnen. Het is niet de bedoeling om grafzerken, ornamenten of bloemstukken in het perk aan te brengen. Zo blijft de natuurlijke omgeving bewaard.
Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau is tevreden met dit nieuwe urnenlandschap: “Hiermee spelen we in op de toenemende behoefte aan alternatieve en duurzame manieren om de asurnen van de overledenen te begraven. De zingevende kracht om na overlijden terug te keren naar de natuur kan niet onderschat worden in onze verstedelijkte samenleving.”
 
Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx huldigde De Heide plechtig in: “Ik ben ervan overtuigd dat het in onze snel evoluerende maatschappij een plicht is voor de Vlaamse lokale besturen om het aanbod van gedenkvormen op begraafplaatsen te innoveren. Speciale aandacht verdienen de keuzemogelijkheden voor bezorgingsvormen na crematie.”
Een primeur voor Vlaanderen
 
Het heidelandschap als begraafplaats is opnieuw een primeur voor Vlaanderen. In 2011 opende Antwerpen als eerste Vlaamse stad op de begraafplaats Schoonselhof een urnenbos waarin bio-afbreekbare asurnes konden worden bezorgd. Overledenen krijgen er een duurzame laatste rustplaats in een stuk natuur op de begraafplaats. Ook in de districten Berendrecht, Deurne en Merksem werd ondertussen een urnenbos aangelegd.
 De bezorging van asurnen is gratis voor overledenen die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *