Nieuw parkje rond oudste boom

(foto v.l.n.r.: burgemeester Lukas Jacobs, Ines Van Limbergen (Regionaal Landschap de Voorkempen), Jan Oerlemans (schepen van Openbare Werken), Marc Konings (gemeentelijk omgevingsambtenaar), Kris Dictus (deskundige groen)

Dinsdag 21 juni stelde Gemeente Kalmthout het nieuwe parkje rond de Cassenboom, de oudste boom van Kalmthout voor. Rond de monumentale zomereik op de hoek van de Cassenboomlaan en het Heuvelspad loopt nu een vlonderpad. Vanop die houten constructie kan je helemaal rond de Cassenboom wandelen of fietsen zonder schade aan te richten. “Met dit vernieuwde parkje willen we meer mensen de kans te geven de prachtige boom te bewonderen”, zegt burgemeester Lukas Jacobs.

Beschermd monument
“De exacte leeftijd van de Cassenboom kent niemand, maar de zomereik die ook gekend staat als ‘Kassemse eik’ werd zeker in de 19de eeuw aangeplant door toenmalig burgemeester Cornelius Cas. Een zomereik kan blijkbaar een leeftijd bereiken van 500 jaar, maar deze boom is zeker 150 jaar oud. Sinds februari 1944 is de Cassenboom, met een stamomtrek van 530 cm en een perimeter van 25 meter rondom, beschermd als cultuurhistorisch landschap”, legt burgemeester Lukas Jacobs uit.

Beheersplan
“Tot nu toe waren het vooral buren of studenten van de naastgelegen school Gitok die vertoefden in het parkje rond de Cassenboom. Door de site op te waarderen hoopt de gemeente meer bezoekers te trekken naar de oudste boom van Kalmthout. Om die heraanleg in goede banen te leiden, stelden we samen met het Regionaal Landschap de Voorkempen een beheersplan op”, pikt Jan Oerlemans, schepen van Openbare Werken en Publieke Ruimte in. “Daarin is bepaald hoe we te werk gingen bij de heraanleg – bijvoorbeeld welke nieuwe aanplantingen het meest aangewezen waren – maar ook hoe we de site de komende jaren zullen onderhouden. Het beheersplan bewaart een evenwicht tussen de natuur, het beschermde monument en het openbare karakter van het parkje.”

Vlonderpad
“De eerste 25 meter rond de boom zijn beschermd. Zo vermijden we dat stappende bezoekers de grond verdichten of wortels beschadigen. Daarom werken we met een vlonderpad”, licht Lukas Jacobs verder toe. “Dit is een verhoogde, houten constructie van 125m lang en overal minstens 1,5m breed waardoor het ook toegankelijk is met een kinderwagen of rolstoel. Het vlonderpad loopt volledig rond de boom, zodat je vanuit verschillende plaatsen de Cassenboom kan bewonderen. De vergroeide struiken belemmerden vroeger grotendeels het zicht op de boom die nu veel beter tot zijn recht komt.” 

Geslaagd project“Met beschermd landschap, natuur en beleving komen hier veel zaken samen waar wij rond werken. De vernieuwde site rond de Cassenboom is echt een geslaagd project”, vult Ines Van Limbergen van het Regionaal Landschap de Voorkempen aan. Vanuit Onroerend Erfgoed subsidieerden zij het project voor 60%. “Door een goed beheer willen we de prachtige zomereik alle kansen geven om echt 500 jaar te worden. Zo genieten er nog lang veel mensen van deze indrukwekkende boom.”  

Zitten en genieten“We plaatsten een zitbank en op het bredere stuk van het vlonderpad komt een picknicktafel. Informatieborden vertellen de geschiedenis van de monumentale zomereik en leggen ook uit waarom het verboden is om de perimeter rond de boom te betreden. Aan de ingang van het parkje hebben we een bijenhotel gezet. Zo krijgen bijvoorbeeld de lagere scholen die de Cassenboom bezoeken de kans om ook iets te leren over de bijen en de vlinders die de nieuwe beplanting aantrekt”, besluit burgemeester Lukas Jacobs.

foto’s: copyright gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.