Nieuw op PITO: 5de jaar Paardenhouderij duaal

pito

Nieuwe duale opleiding in Stabroek vanaf september 2021

Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) te Stabroek start vanaf 2021-2022 in het 5de jaar met de duale opleiding Paardenhouderij. PITO biedt met deze opleiding aan jongeren met een passie voor paarden de kans om zich voor te bereiden op een carrière als paardenverzorger, trainer, beroepsruiter of medewerker in een stoeterij, fokkerij of handelsstal. Deze sector kent een steile opmars, waardoor goed opgeleid personeel meer dan ooit nodig is.

De provincie Antwerpen investeerde eerder al fors in de accommodatie rond de paarden op PITO. Vorig jaar nog huldigde gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens een gloednieuwe paardenstal met overdekte rijpiste in. Met de opleiding Paardenhouderij biedt PITO leerlingen die al ervaring hebben met het werken met paarden nu de kans om zich verder te bekwamen in dit vakgebied op een school met voldoende ruimte, faciliteiten en goed opgeleide leerkrachten. “Deze opleiding biedt een antwoord aan de duidelijke groei van deze sector in de provincie Antwerpen en aan de nood aan goed geschoold personeel. Deze opleiding is een ongelooflijke meerwaarde voor het aanbod van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen,” aldus gedeputeerde Luk Lemmens. “PITO beschikt over de juiste ligging, aanpak en expertise om in dit vakgebied een mooie reputatie uit te bouwen.”
Met de opleiding Paardenhouderij kunnen jongeren in de ruime regio ten noorden van Antwerpen zich professioneel scholen en naast hun BSO-diploma ook de nodige beroepskwalificaties halen. Tot nu toe weken jongeren hiervoor vaak uit naar Nederland.

Duaal leren als kers op de taart
Door een duaal traject aan te bieden, speelt PITO in op de tendens om via werkplekleren jongeren uitstekend voor te bereiden op de werkvloer. Naast enkele vastgelegde beroepskwalificaties leren zij op een bedrijf de nodige sociale vaardigheden en ervaren ze wat de job daadwerkelijk inhoudt. De opleiding Paardenhouderij duaal is daarmee dé voorbereiding op diverse jobs in de paardensector, zoals paardenverzorger, trainer, beroepsruiter of medewerker in een stoeterij, fokkerij of handelsstal. Ook een eigen economische activiteit uitbouwen behoort tot de mogelijkheden.
Om de kwaliteit van de lessen te garanderen, wil PITO Stabroek de richting kleinschalig houden én samenwerken met professionele lesgevers en gerenommeerde stallen. Enkel op deze manier kan voldoende kwaliteitsvolle ruimte voorzien worden voor de lesactiviteiten. De plaatsen zijn dus beperkt tot maximaal 12 per leerjaar en er wordt nauwkeurig gewaakt over het profiel en niveau van de leerlingen die zullen afstuderen. Er wordt al een bepaalde ervaring verwacht, deze opleiding is niet bedoeld voor wie voordien nog nooit met paarden heeft gewerkt.

Technisch adviseur Dierenzorg Jan Van Santvliet: “We zijn blij dat we met Paardenhouderij duaal een antwoord kunnen bieden op de nood van de sector én van de vele leerlingen die zich wensen te specialiseren.” Corina de Groot, adjunct-directeur, vult nog aan: “Onze school krijgt met deze opleiding een zeer waardevolle troef. We zijn dan ook trots met deze uitbreiding op ons bestaande aanbod in de agrarische sector.”

Info: www.pitostabroek.be – Jan Van Santvliet – Technisch adviseur Dierenzorg – +32 473 67 03 58 – jan.vansantvliet@provincieantwerpen.be

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder