Nieuw chirolokaal in Stabroek zorgt voor unicum in Vlaanderen


de leiding poseert trots voor het nieuwe lokaal: laatste rij vlnr: Arjan Van Roey, Lars Jongenelen, Simon Beeckman, Carl Beckx, Eline Van Wallendael, Sam Gabriels – midden vlnr.: Nele Dingemans, Thomas Eysackers, Owyn Van Roey, Dorien Delie – 1ste rij vlnr.: Stefanie Pauwels, Lise De Hert, Emilie De Hert, Josh Van Beek – vooraan: Julie Van den Bogaert en Lore Adriaenssens


Vrijdag 2 september was het dan zover, het nieuwe lokaal van Chiro Kristal aan de Parklaan in Stabroek werd officieel en feestelijk geopend. Het weer was hen gunstig gezind en op deze zeldzame warme zomeravond waren dan ook vele sympathisanten afgezakt en zagen dat het meer dan goed was.

“Trots als een leeuw en fier als een pauw”, met deze woorden begon Sam Gabriels zijn speech. Er was 1,5 jaar hard gewerkt met een grote ploeg vrijwilligers en daar mogen ze inderdaad trots en fier op zijn. Hij schetste kort de geschiedenis van de Chiro die 2 jaar geleden haar 75-jarig bestaan mocht vieren. Na een start in Gildenhuis en de meisjesschool en 2 prefabgebouwen waarvan de eerste na een brand tot schroot werd herleid werd het tijd voor het serieuze werk.  De koppen werden bij mekaar gestoken en de gedachten kregen vorm. In 2007 werd een VZW Chirolokaal Stabroek opgericht. Architectenbureau Nelva met Nele Cloots en Eva Koch tekende voor een vriendenprijsje een mooi plan. Uit dank kreeg Nele hiervoor een ruiker bloemen, ook voor Eva die in het moederhuis lag net bevallen van een dochter Gloria. En toen kwam de vraag: wat zal dit plaatje kosten? Een budget werd vooropgesteld en de offertes liepen binnen. En aannemer Van Miert uit Turnhout viel perfect binnen hun budget. Dus eind december 2009 werd er definitief beslist: we gaan bouwen! Nu 2 jaar later waren er veel woorden van dank voor de ganse ploeg vrijwilligers van oud-leiding en oud-leden en vele sympathisanten die veel werk verrichten in hun kostbare vrije tijd. Ook Pito Stabroek mocht niet ontbreken op het lijstje van helpers. Op verschillende vlakken staken de leerlingen de handen uit de mouwen: sanitair, elektriciteit, tuin, houtbewerking, lassen enz…

Steun gemeente

Burgemeester Alida De Bie wenste hen een dikke proficiat en wees er nog eens op dat de voltallige gemeenteraad het er over eens was dat ze de chiro moesten steunen en men heeft hen de grond toegewezen.  “Samen spelen, op kamp gaan en iets voor anderen betekenen, dat is de Chiro”, aldus Alida. “Jullie betekenen iets en dat is bij de opening in dit jaar van de vrijwilliger een mooie boodschap. Het doet deugd om samen aan een droom te bouwen.” ging Alida verder.

Vervolgens kwam Liesbeth Verhaert als schepen van jeugd aan het woord. Zij gaf elke letter van Chiro een zinvolle betekenis. C van collectief, een hele gemeenschap werkt mee. Ze doen alles samen, voor en met mekaar. De H van hart: eens een warm hart, altijd een warm hart voor de chiro. I van iedereen welkom, zonder onderscheid. R van rendement: als gemeente is ze trots mee te mogen investeren en is fier op de jeugdvereniging. O van oneindig: oneindig veel tijd, energie, geduld. Namens de gemeente is ze oneindig dankbaar voor dit project en wenste hen oneindig veel genot en plezier.

Toerisme Vlaanderen en proost Chiro

De VZW besefte dat ze veel geld nodig hadden voor hun plannen en om zoveel mogelijk subsidies te krijgen was een weekend- en kampverblijf een must. De plannen werden aangepast en Toerisme Vlaanderen geloofde steevast vanaf dag 1 in deze uitdaging. Tim Verwilghe van Toerisme Vlaanderen was dan ook apetrots dat ze zo ver waren. Zonder steun van Toerisme Vlaanderen met een bijdrage van 201.000 euro hadden ze dit niet kunnen realiseren. Ze kunnen er 75 kinderen / jongeren te slapen leggen. “Ze behaalden een score A+ in toegankelijkheid op alle vlakken en dat is een unicum in Vlaanderen”, aldus Verwilghe. Er is daar dus ook mogelijkheid voor kinderen met een beperking om daar te verblijven. Als laatste kwam Els Van Dooren, proost nationaal van de Chiro aan het woord. Zij zegt dat het niet gewoon is wat er gerealiseerd is. “Chiro is rechtvaardigheid, een samenleving waar niemand uitgesloten wordt”, aldus Van Dooren.

Sleutel

En dan was het moment aangebroken. Rune Bastiaenssens overhandigde als voorzitter van de vzw de sleutel aan hoofdleider Thomas Eysackers en Lars Jongenelen. Zij deden wat hen gevraagd werd en openden het nieuwe gebouw. Aan de houten gevel prijkt een mooi kunstwerk van Erik Simons dat hij samen met de lassers van het PITO realiseerde. Het zijn grote en kleine kruisjes in alle kleuren die signaturen weergeven. Vervolgens werd het glas geheven en kon de waarschijnlijk laatste zwoele zomeravond niet meer stuk. Een mooie start van wat een prachtig openingsweekend zal worden.

Attractiepark

Zaterdag 3 september gingen de feestelijkheden rond de opening van het nieuwe lokaal van Chiro Kristal verder. Nieuwsgierigen konden er een kijkje komen nemen in de nieuwe lokalen, waar knotsgekke foto’s van het laatste girokamp in Arendonk  konden bekeken worden.

Op het grote grasveld  had de leiding een attractiepark opgesteld voor kids en tieners. Ondanks de zwoele zomertemperaturen werd er nog duchtig gesprongen op de talrijke springkastelen. Werd er met knotsen, ballen en diabolo’s gejongleerd en stelden tieners zich op in het levend “sjotterke”. Sommigen trokken  dan weer het sumokostuum aan voor een partijtje worstelen.

Ondertussen barstte de strijd in het kubbstornooi los. Het Zweeds petanquespel ken zijn opmars in onze streek en is bij velen al een favoriete bezigheid geworden. Vijfentwintig ploegen streden voor de felbegeerde kubbstrofee.

Ondertussen werden de barbecues opgewarmd  waar voor meer dan 300 personen heerlijke stukken vlees op dienden gebakken te worden.  Het was bakken en braden!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *