NextGen District wordt hotspot voor circulaire economie in haven van Antwerpen

Nieuwe naam en marktbevraging voor voormalige General Motors site

NextGen District is de nieuwe naam voor de voormalige site van General Motors in het havengebied. Port of Antwerp wil van het terrein van 88ha een hotspot maken voor circulaire economie en lanceert daarom een nieuwe marktbevraging voor kandidaat concessionarissen. Gezocht wordt naar spelers binnen de circulaire proces- en maakindustrie, die de site verder willen invullen om op die manier bij te dragen aan de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

Hotspot voor circulaire economie
De voormalige site van General Motors van 88 ha, een equivalent van 110 voetbalvelden, wordt momenteel omgevormd tot een nieuwe hotspot voor circulaire economie: NextGen District. Dit is de nieuwe naam voor de voormalige Churchill Industrial Zone, één van de laatste grote beschikbare terreinen in de haven die dankzij de gunstige ligging vlakbij de grootste chemische cluster van Europa veel mogelijkheden biedt. Port of Antwerp koos er bewust voor om deze grote zone vrij te maken voor circulaire economie en zet op die manier een verdere stap in de transitie naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving. Daarbij worden ook kansen gegeven aan zowel grote spelers als aan startups.
NextGen District wordt een industriële site waar ‘end-of-life-producten’ een tweede of derde leven krijgen, circulaire koolstofoplossingen onderzocht worden en men experimenteert met hernieuwbare energie.
Het district omvat een proeftuin waar startups de ruimte krijgen om verder te groeien, met daarnaast nog terreinen van verschillende groottes gericht op chemische, industriële spelers. Om de site zo duurzaam en optimaal mogelijk te ontwikkelen, wordt momenteel onderzocht welke diensten en voorzieningen collectief georganiseerd kunnen worden.

Gezocht: vernieuwers in circulaire economie
Voor de ontwikkeling van de site zoekt NextGen District spelers die op die manier de circulaire economie een impuls willen geven. Port of Antwerp lanceert daarom een nieuwe internationale marktbevraging om investeerders voor de site te zoeken. Het gaat specifiek om kandidaten met kernactiviteiten binnen de circulaire procesindustrie (in hoofdzaak chemische processen) en binnen de maakindustrie met een focus op energietransitie.
Om de duurzame ambities voor de ontwikkeling van NextGen District effectief waar te maken, zullen kandidaten ook worden beoordeeld op de toekomstgerichtheid van hun project, m.n. de innovatieve waarde, klimaatimpact en wendbaarheid. Hierover zullen ook bepaalde voorwaarden worden toegevoegd aan de concessieovereenkomst van de weerhouden kandidaten.

Meer info over het project vind je op www.nextgendistrict.com

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *