Nederlandse plannen voor nieuw asielcentrum net over de grens

De Nederlandse overheid heeft plannen om net over de Belgische grens, in Putte, of in Ossendrecht, een nieuw centrum voor vijfhonderd asielzoekers te bouwen. Op 21 juni zijn inwoners van de Nederlandse gemeente Woensdrecht welkom op een inspraakvergadering en op 7 juli hakt de gemeenteraad van Woensdrecht de knoop door.
Ook in Nederland is er een tekort aan opvangplaatsen voor kandidaat asielzoekers. Daarom wil het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers in Nederland een nieuw opvangcentrum bouwen dat plaats kan bieden aan vijfhonderd asielzoekers. De Nederlandse overheidsdienst ziet twee mogelijke locaties. Een eerste locatie is een terrein aan de Putseweg in Putte, op nauwelijks één kilometer van de Belgisch-Nederlandse grens. Een tweede mogelijke vestigingsplaats ligt iets verderop aan de vroegere zandgroeve ,,Boudewijn’’ in Ossendrecht. In alle geval liggen beide mogelijke inplantingsplaatsen wel opvallend dicht tegen de Belgische grens.
Nederlandse inspraak
Om de plannen kenbaar te maken zijn de inwoners van het Nederlandse Woensdrecht op 21 juni welkom op een inspraakvergadering en op 7 juli hakt de gemeenteraad van Woensdrecht de knoop door. De kans dat het zal goedgekeurd worden is echter groot. Momenteel is binnen de Woensdrechtse bestuursmeerderheid alleen de liberale partij tegen. Met een opvangcentrum voor jongeren met gedragsproblemen, een opvangcentrum voor verslaafden en een accommodatie voor Oost-Europese arbeiders vindt de partij dat Putte al genoeg belast wordt. De omvang van het nieuwe Nederlandse asielcentrum kan vergeleken worden met dat van het Belgische Kapellen, dat tien kilometer verder ligt, en waar ongeveer 450 asielzoekers worden opgevangen. Toen het dossier destijds werd voorgelegd aan de Kapelse bevolking was er heel wat tegenkanting en maanden onrustig in Kapellen. Uiteindelijk heeft de federale overheid haar plannen toch uitgevoerd en werd de vroegere kazerne Bauwin, aan de Hoogboomstesteenweg, het eerste omvangrijke federale opvangcentrum voor kandidaat asielzoekers in Vlaanderen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *