Nacht van de Vleermuis aan Fort van Brasschaat

Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Hoewel er rond vleermuizen nog steeds een sluier van magie en mythologisch bijgeloof hangt, kunnen veel van de verhalen ondertussen met zekerheid naar het rijk der fabelen verwezen worden. Het geloof dat vleermuizen in de haren blijven kleven is bijvoorbeeld niet meer dan een slim verzinsel om ervoor te zorgen dat dochterlief voor het donker terug thuis is. En nee, vleermuizen zijn ook niet blind. Maar het feit dat ze hun ogen helemaal niet nodig hebben om in het donker te kunnen zien, maakt dat ze wel een heel speciale plaats innemen in het dierenrijk.

Weinig mensen hebben ooit een echte vleermuis van dichtbij gezien. Dat komt omdat ze zeldzaam zijn, maar ook omdat ze een verborgen leven leiden. Overdag kruipen ze weg in een schuilplaats om er te slapen. ’s Nachts vliegen ze uit om op jacht te gaan naar massa’s insecten. Dat maakt dat deze dieren een zeer belangrijke en zelfs onmisbare schakel vormen in ons ecosysteem.

Het jaar 2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Vleermuis. Daarom wil Natuurpunt extra aandacht schenken aan vleermuizen en dus ook aan de Nacht van de Vleermuis. Tijdens de Nacht van de Vleermuis worden in heel Vlaanderen vleermuiswandelingen gehouden. In onze regio zal het evenement plaatsvinden aan het Fort van Brasschaat, dé ideale pleisterplek voor vleermuizen en dus ook een prima plek om ze te spotten!

Tijdens de wandelingen ga je op zoek naar vleermuizen met batdetectors en leert de vleermuisgids je heel wat meer over de waargenomen vleermuissoorten, hun voorkomen en hun gedrag. Een kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien!
Deelname is gratis!
Afspraak op zaterdag 25 augustus vanaf 20 u aan het Fort van Brasschaat, Sionkloosterlaan z/n., Brasschaat.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.