Nacht van de kerken

EKEREN – De Sint-Lambertuskerk (Ekeren-centrum) doet voor de 3de keer mee aan de Antwerpse “Nacht van de Kerken”. Dit jaar gaat het initiatief van de VZW TOPA (Toerismepastoraal Antwerpen) door op zaterdag, 14 augustus. Het thema voor 2021 is “Open !”.
Speciaal voor deze gelegenheid krijgt de parochie een kaarsenobiit van Kardinaal Mercier (1851-1926) in bruikleen uit een privécollectie. Een obiit of rouwbord wordt bij het overlijden van een adelijk persoon, maar ook in de kerk kent men dit gebruik, aangemaakt, opgehangen aan de woning, meegebracht in de rouwstoet naar de kerk, vooraan geplaatst tijdens de uitvaart en nadien opgehangen in de kerk. Aan de kaarsen rond de lijkkist komen dan kleinere kaarsenobiit’s. De grote obiit van Kardinaal Mercier hangt in de Sint-Romboutskathedraal (Mechelen).
De Sint-Lambertuskerk heeft zelf een collectie van 20 obiit’s. De meeste zijn van de familie Moretus (Museum Plantin-Moretus) en hun afstammelingen. De laatste dateert van 2011. De grafkelder van de familie Moretus, de tak die eigenaars was van de drukkerij, bevindt zich naast de Sint-Lambertuskerk.

Tijdens de Nacht van de Kerken is de Sint-Lambertuskerk doorlopend open van 19 u tot 23 u. In de kerk worden alle ruimtes die normaal gesloten blijven voor het publiek zoals oksaal en sacristie, opengesteld.
Er zijn gegidste rondleidingen om 19 u, 20 u, 21 u en 22 u. Deze rondleidingen duren 45 minuten. De deelname is gratis.
Tijdens editie 2021 doen 20 Antwerpse kerken mee aan de Nacht van de Kerken. Op de website van VZW TOPA staan de deelnemende kerken en het programma. https://www.topa.be/nl/nacht-antwerpse-kerken/

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *