Het bestuursakkoord 2013 – 2018 van het district Berendrecht – Zandvliet – Lillo voorziet onder de hoofding ‘Opstalvallei – afbakening havengebied’ het volgende:‘Het natuurcompensatiegebied Opstalvallei moet gevrijwaard blijven. Dit is de beste garantie op behoud van open ruimte. Zachte recreatie moet in deze gebieden mogelijk zijn en blijven. Er dien onderzocht of er ook ruimte (en economisch leefbare interesse) is voor tulpenkweek.’
“Bovenstaande resolutie uit het bestuursakkoord wordt onverminderd onderschreven, maar de districtsraad behoudt zich het recht voor een aantal opmerkingen en aanvullingen te formuleren die het project ‘Opstalvallei fase 2’ meer in evenwicht brengen en het maatschappelijk draagvlak hiervoor vergroten.”
Uitgaande van deze punten in het bestuursakkoord tussen N-VA en Team 2040, formuleerde Willem Van Alsenoy in de commissiezitting van maandagavond volgend “compromis” “We vinden het positief dat het natuurcompensatiegebied Opstalvallei definitief een streep trekt onder de havenuitbreidingen op het grondgebied van Berendrecht en Zandvliet. Een groot stuk woonuitbreidingsgebied en een zone voor slibstort worden definitief omgezet in natuur. Ook kunnen er zo geen windturbines tegen de wijk Viswater aan gebouwd worden.
Negatief is de teloorgang van het kleinschalige polderlandschap met zijn natuurwaarden en landbouwopbrengsten, het verdwijnen van de tulpen en evenementenweide, de onvolledige padenstructuur, de dreiging van bijkomende wateroverlast in de nabijgelegen woongebieden die nu al watergevoelig zijn. De N-VA Polder wenst dat een natuurvriendelijke landbouw mogelijk blijft in een deel van het Opstalgebied. Uit andere projecten blijkt dat, mits goede afspraken, de instandhoudingsdoelstellingen voor bepaalde vogelsoorten ook zo behaald kunnen worden. De bufferdijken moeten optimaal toegankelijk zijn voor wandelaars en zo deel uitmaken van het wandelnetwerk in het gebied. Daarin spreken de plannen elkaar tegen. Ook zijn er enkele onderbrekingen in het wandelnetwerk die opgelost moeten worden.
Minstens de as Oudebroeksestraat Oud Broek moet toegankelijk blijven voor ruiters, ook met paard en kar. De bufferdijk die langsheen de A12 voorzien is, zou beter opschuiven naar de Krommeweg. Daarmee worden meteen heel wat inwoners van Berendrecht Zandvliet tegen geluid gebufferd. We vragen ook om een klein deel van het projectbudget te voorzien voor geluidsschermen langsheen de A12 in Zandvliet.
Waterpeil en erfgoed
Momenteel wordt er onderzocht hoe de waterproblemen in sommige Berendrechtse wijken kunnen aangepakt worden. Volgens de watermodellen in de bouwaanvraag zullen het verminderen van de drainage in het gebied en de stuw op de Afwateringsgracht de gemiddelde hoogste grondwaterstand buiten het gebied lichtjes verhogen. Deze mag nooit verhogen. En als er de komende jaren maatregelen genomen worden die het grondwaterpeil buiten het Opstalvalleigebied verlagen, dan mogen deze niet teniet gedaan worden.
De tulpen en evenementenweide bij de bomenbank is een belangrijke plek voor het verenigingsleven in het district en biedt de mogelijkheid om grotere openluchtevenementen te organiseren. Deze moet bewaard blijven, en dus uit het project gelicht worden. Archeologische overblijfselen in het gebied moeten bij graafwerken in kaart gebracht worden. De historische Berendrechtse dorpsdijk moet in het landschap zichtbaar blijven en mag niet aangetast worden. Deze vormt één van de grenzen van het projectgebied.
Na de uiteenzetting van Van Alsenoy kwam een soortgelijke maar enigszins anders geformuleerd vertoog van Zander Vliegen. Die vertrok wel van het uitgangspunt dat zijn fractie het project aanvaardt. De twee standpunten zullen tegen de vergadering van de districtsraad in Lillo samengebundeld worden en voorgelegd ter stemming. (sdl)