Muzikale solidariteit met tsunamislachtoffers

Hoevenen – Cantclaer uit Hoevenen bracht samen met de in Japan geboren pianiste Akiko Nishihara een benefietconcert. De opbrengst van 2000 euro gaat naar de Otomo Junio High School in Rikuzentakata . De gruwelijke tsunamiramp van maart maakte daar 8000 slachtoffers. 13.000 inwoners zijn nog vermist.
Akiko is eigenlijk de vaste pianiste van de Hoevense koren. Het is daarom niet verwonderlijk dat de koorleden erg meeleven met de gigantische tsunamiramp die Japan begin dit jaar teisterde.
“We waren geschokt over de gruwelijke beelden en kiko en Canteclaer wilden samen iets doen voor de slachtoffers”, legt Jos Van Thillo uit. Akiko Nishihara woont al bijna tien jaar in ons land. Ze is ondertussen gehuwd met Georges Van Krieken, spreekt vlot onze taal, maar de band met het moederland is nog lang niet doorgeknipt. De angst en de onzekerheid vlak na de natuurramp hebben een stukje plaats gemaakt voor blijvende bezorgdheid.
Onder water
“Zelf groeide ik op in Osaka, en dat is een eind weg van het rampgebied. Een vriendin uit Rikuzentakata in het noorden van Japan was ongerust en vernam pas na vijf dagen dat haar familie de ramp overleefde. De stad van haar jeugd was bijna helemaal vernield. De Otomo Junior Highschool stond tot aan de eerste verdieping onder water. Heropbouwen kan nog niet, want het toekomstplan voor de heropbouw is nog niet klaar. De leerlingen krijgen ondertussen les in de lokalen van de plaatselijke basisschool. Hun speeltuin wordt nu nog altijd gebruikt als opslagplaats voor het geruimde puin”, legt Akiko uit. “Bij het zien van al die ellende besloot ik me in te zetten voor dat stuk geteisterde Japan. Als lerares werk ik veel met kinderen, ik ben ook mama en dus lag het voor de hand dat iets moesten doen waarbij kinderen werden geholpen.
Geen klagers
Een school vinden was niet gemakkelijk. Iedereen was nog druk doende met het puin ruimen. Maar het ligt ook niet in de aard van de Noord-Japanners om hulp te vragen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen hulp nodig hebben. Toen mijn vriendin na de ramp opnieuw haar geboortestad bezocht en aanklopte bij de restanten van haar oude school, werd het vlug duidelijk dat de opbrengsten van onze benefiet naar daar zouden gaan”, besluit Akiko Nishihara. Wie het concert in Ekeren miste, krijgt 30 september nog een tweede kans in de muziekacademie Peter Benoit in Lennik. Het concert begint daar om 19u30.
Trompet en klarinetten gezocht
De schooldirecteur zoekt ondertussen instrumenten voor de school. Wanneer iemand een trompet te veel heeft, kan die via Akiko naar Japan. “In ons land geven alle scholen muziekonderwijs. Veel leerlingen doen mee aan buitenschoolse activiteiten. Daarom ook hebben veel scholen eigen brassbands en koren. De directeur van de Otomo Junior Highschool wil opnieuw starten met een schoolband. Dus heeft hij blaasinstrumenten nodig”, legt Akiko uit. Wie de geteisterde school opnieuw wil laten musiceren, neemt contact op met Canteclaer : 03 605 58 07

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder