Muzikale ‘feestdag’ als afsluiter van Jazzweek in Attenhoven


HOEVENEN – De week van 23 tot en met 28 mei stond kerk Attenhoven volledig in het teken van jazzmuziek. “Angeljazz” is een festival opgedragen aan Angela Baekelmans, de zangeres van Jazzfun die in 2008 overleed.
Op maandag was er “To Be or not to To Be”, een geanimeerde cursus jazzgeschiedenis voor de plaatselijke scholen.
Op woensdagnamiddag een “Jazzjam” voor muziekscholen uit de omgeving.  Op donderdagavond het muziekcafé en free-podium voor alle geïnteresseerden.
Op zaterdag ging dan het eigenlijke Jazzfestival door, gebracht door uitgezochte artiesten, een hele dag leuke, voor iedereen toegankelijke muziek. Op het grasveld voor de kerk stonden tentjes opgesteld waar Marc Maes en Karel Indeganck, tussen de bedrijven door, zorgden voor de achtergrondmuziek. Zij doken in hun archieven van authentieke vinylplaten. Het enige wat ontbrak was de zon, daar waar de mensen verleden jaar gezellig iets zaten te drinken aan de tafeltjes buiten, vonden ze het nu te koud en bleven velen weg.
Vanaf 15 uur kon men in de kerk terecht voor achtereenvolgens het “Filip Verneert Jazz Trio”:  Filip studeerde aan de KU Leuven en de RU Leiden en later aan de conservatoria te Gent en Brussel bij Freddy Sunder en Paolo Radoni. Naast gitaar speelt hij banjo en ud (luit).
Omstreeks 17 uur was het de beurt aan “Electric Quartet” : deze vier jonge enthousiastelingen proberen de jazz te benaderen vanuit hun eigen muzikale invloeden en slagen volkomen in hun opzet.
Rond 19 uur stond de “Ilse Duyck Group” op het podium : Ilse Duyck is reeds meer dan 10 jaar actief als muzikante en componiste. Met haar eigen project, de Ilse Duyck Group, heeft ze de sound gevonden die ze wou. De laatste jaren hebben de muzikanten getracht een eigen sound te maken met enkel akoestische instrumenten.
In 2005 verscheen hun tweede CD Exhale met Ilse Duyck (vocals), Filip Verneert (gitaar), Luc Van den Bosch (drums), Paul Flush (piano) en Philippe Aerts (bas).
Om 21 uur werd het festival afgesloten met “Mit4spiel5”, een band met ambitieuze, hoogopgeleide muzikanten uit het Duitse Ludwigsburg. Dankzij eenvoudige en begrijpbare methodes slaagt Mit4spiel5 erin, jazz terug dichter bij het publiek te brengen. In 2009 waren zij de 1ste laureaat op het befaamde Jazz Hoeilaart Festival.
In Attenhoven kon men dit verbazingwekkend kwartet, bestaande uit Volker Engelbert ( hammond b-3, moog), Stefan Koschitzki (sax, flute, ewi=electric wind instrument), Fabiano Pereira(gitaar)en Jan-Philip Wiesmann (drums) bewonderen.
Ook burgemeester Alida De Bie en haar echtgenoot hielden eraan om dit optreden bij te wonen. Het werd uiteindelijk geen zonnige, maar wel een muzikale’feestdag’ als afsluiting. De werkgroep Transept zorgde hiermee weer maar eens voor een prachtprestatie.
L.V.R.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *