Moretus lanceert uniek project in de regio: je vak in een vreemde taal

Moretus-Clil-a
Vanaf september 2014 hebben scholen in Vlaanderen de mogelijkheid om Content and Language Integrated Learning (CLIL) aan te bieden. Dit houdt concreet in dat een leerling ervoor kan kiezen om binnen zijn studierichting tot maximum 6 lesuren per week een zaakvak (chemie, aardrijkskunde, esthetica, godsdienst,…) te volgen in een vreemde taal, zijnde Engels, Frans of Duits.
Een groep bezielde vrijwilligers gecoördineerd door taalbeleidspecialist Ingrid Saelen sprongen meteen mee op de kar. Om hun taalkennis te bewijzen deden ze eerst een instaptest en verfijnden daarna met extra lessen Engels en Frans hun voorkennis.
Moretus Ekeren gaat in eerste instantie in het 3de en 5de jaar vakken in een vreemde taal aanbieden. Op die manier willen we het aantal leerlingen dat een positieve keuze voor moderne vreemde talen maakt verhogen en ervoor zorgen dat leerlingen, bij hun verdere studies  en in hun beroepspraktijk een vreemde taal vlot, zonder schroom en met vertrouwen kunnen gebruiken.
Een eerste rondvraag bij de leerlingen was een schot in de roos: 47 % gaf aan graag een aantal zaakvakken in een vreemde taal te volgen. We droomden onze droom verder en maken nu concrete plannen voor volgend schooljaar.
Vreemde talen leren maakt onze leerlingen slimmer, leert ze multitasken, rationeler denken en verlaat de eerste dementie- en alzheimersymptomen. Niet alleen de taalkundige vaardigheid vergroot, ook het socio-culturele aspect is van belang, zo mikken we op taalstages en uitwisselingsprojecten. Het perspectief van de leerlingen op hun zaakvak vergroot door toegang tot bredere vakliteratuur. Voor wie het zo bekijkt, betekent bezig zijn met een vreemde taal werken aan de ontwikkeling van de hele persoonlijkheid, wat uiteindelijk de hoofdbedoeling is van elke vorm van onderwijs.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *