Moet vruchtbare landbouwgrond omgebouwd worden tot 'natuurgebied'?

 

De foto is genomen op de Polderdagen van 2011 en daar ziet u een stuk van het bedreigde gebied

In juli 2007 werd in de Polderdorpen Berendrecht, Hoevenen en Stabroek alarm geslagen over de plannen om zo’n 250 ha vruchtbare landbouwgrond om te vormen in een soort van moeras. Intussen is dat ten zuiden van de Berendrechtse dorpsdijk reeds gebeurd met een 40-tal hectare. “Dit komt er op neer dat van landbouwgrond, die eeuwen geleden op het water werd veroverd, opnieuw schor wordt gemaakt”, zegde Frans Van Bouwel, toen voorzitter van de Landelijke Gilde van het Gewest Antwerpen. Protest kwam daarop van meer dan 20 boeren uit Berendrecht, Stabroek en Hoevenen. Ook bewoners van de sociale woonwijk Viswater, die overlast vreesden, schaarden zich daar achter. Protest kwam eveneens van paardenstoeterij ‘Het Hoefijzer’ die zou moeten verdwijnen. “Dit is toch een mooie en groene omgeving. Waarom moet die nu gaan verwilderen?”, vroeg de uitbaatster zich af.

Sindsdien viel de zaak zowat stil. Tot onlangs het plan voor de afbakening van het zeehavengebied Antwerpen werd bekend gemaakt. En daarin, naast polders op de Linkeroever, ook weer de landbouwgronden op de Rechteroever aan bod kwamen voor ‘teruggave aan de natuur’. Wij stellen de vraag aan districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen die argumenten te over heeft om contra te zijn. En aan de Berendrechtse leraar Guy Leys, namens Natuurpunt medebeheerder van het bedreigde gebied, dat de Opstalbeekvallei wordt genoemd, die pro is. Wat denkt u hiervan? Formuleer uw reactie op onze site en beantwoord zeker ook onze pollvraag.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder