Mieke Frijters van ATF stapt mee naar Compostella voor ‘Stop Darmkanker’

Mieke Frijters met de TV-reportageploeg en Bart Declerck (rechts)

ZANDVLIET – Mieke Frijters van ATF Wegenbouw heeft Bart Declerck geholpen in zijn wandeltocht van Antwerpen naar Compostella. Bart wandelt ongeveer 2.500 kilometer om geld in te zamelen voor ‘Stop Darmkanker’. Daar wou Mieke graag bij helpen. Ze trok naar Spanje om Bart twee dagen te vergezellen.

Bart en Mieke kennen elkaar uit de ondernemerswereld. “Op een avond kwam hij naar mij om te zeggen dat hij van Antwerpen naar Santiago de Compostella ging wandelen”, begint Mieke haar verhaal. “Vorig jaar is een goede vriend van hem, Philippe, overleden aan darmkanker en hij had hem ooit beloofd om die wandeltocht af te leggen.”

Eind mei is Bart vertrokken aan een tocht van 2.500 kilometer van Antwerpen naar Santiago de Compostella. “Hij wandelt ongeveer 25 kilometer per dag, 100 dagen aan een stuk”, vertelt Mieke. “Bart legt ook echt de originele pelgrimstocht af, omdat hij tot bezinning wil komen in zijn uitdaging. Hij heeft dan ook 20 vrienden of collega’s uitgenodigd om hem te vergezellen en die ook mee sponsoren.” Bart wil met zijn uitdaging geld inzamelen voor ‘Stop Darmkanker’, waar Philippe aan overleed.

Die vreselijke ziekte ligt ook bij Mieke zeer gevoelig. “Mijn vader is op 54-jarige leeftijd overleden aan darmkanker. Daarom was ik echt fan van de uitdaging van Bart en wou ik hem ook steunen. Toen hij zijn plan had uitgelegd, zei ik onmiddellijk dat ik wel wou langskomen om mee te gaan wandelen.”

Bart Declerck en Mieke Frijters

Dus trok Mieke woensdag 9 augustus naar Burgos in Spanje, om samen met Bart richting Léon te wandelen. “Het is daar verschrikkelijk warm, dus vertrok Bart elke dag heel vroeg in de ochtend. Alleen blijft het daar lang donker in de ochtend. Dus had ik hem een zaklamp cadeau gedaan om over zijn hoofd te trekken’, lacht Mieke. “Het waren twee heel mooie wandeldagen. Je volgt die pelgrimstocht, dus je komt overal: in mooie dorpjes, mooie landschappen, maar ook langs wegen naast de autostrade bijvoorbeeld. Ook Burgos was een heel mooi stadje, waar je anders misschien nooit zou komen.”

Tijdens de tochten leerden Bart en Mieke elkaar ook beter kennen. “Met elke gast neemt Bart een podcast op tijdens de wandeling. Dat waren heel fijne gesprekken. Ik heb ook aan Bart heel wat vragen kunnen stellen om hem beter te leren kennen, dat was interessant.” Daarnaast is er ook een televisiereportage opgenomen, die op 27 augustus wordt uitgezonden op ATV.

Tijdens de wandeltocht beleefden de twee ondernemers ook een mijlpaal. “In de periode dat ik in Spanje was, hebben ze het doel behaald om 50.000 euro in te zamelen. Dat is fantastisch! Nu gaan ze voor 65.000 euro.” Dat bedrag maakt ook Mieke trots. “Darmkanker is een vreselijke ziekte en het is goed dat we hier aandacht aan besteden. Ik ben ook voorstander om zo vroeg mogelijk de test te doen en die gedachte trek ik ook door naar ons bedrijf. Elk jaar doen we hier medische testen en om de 5 jaar zit daar ook een test tegen darmkanker tussen”, aldus Mieke.

Wil je Bart Declerck steunen? Doneer een vrije bijdrage via https://acties.stopdarmkanker.be/fundraisers/bart-de-clerck

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *