Meer dan 91.000 bezoekers voor havententoonstelling in India

web-20140219_EB_Mumbai_slot
Op vrijdag 14 februari werd in het Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya Museum, het voormalige Prince Of Wales Museum in Mumbai, de “Flemish Masterpieces from Antwerp” tentoonstelling feestelijk afgesloten. Deze tentoonstelling klokte af op meer dan 91.000 bezoekers en kwam tot stand door de samenwerking tussen de Stad Antwerpen, drie Antwerpse Musea en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.
De tentoonstelling werd vorig jaar in november geopend door HKH Prinses Astrid tijdens de prinselijke missie naar India en toonde een verzameling van 28 schilderijen en 25 tekeningen van de hand van Antwerpse meesters zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, David Teniers en Frans Snijders. Gedurende drie maanden kon het Indische publiek de Antwerpse meesterwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) en het Museum Plantin-Moretus bewonderen in Mumbai.
Eddy Bruyninckx, CEO van het Havenbedrijf, was als eregast ter plaatse en benadrukte in zijn slotwoord dat het opzet van deze tentoonstelling meer dan geslaagd is: “Deze tentoonstelling was op alle vlakken een succes. De magnifieke samenwerking tussen stad, haven, musea, Belgische en Indische logistieke en commerciële sponsors, toont aan dat beide landen mekaar verstaan en vertrouwen. We wilden onze Indische relaties kennis laten maken met onze cultuur en het leven in Antwerpen in de 17e eeuw. En dat is gelukt. Meer dan 91.000 bezoekers, waaronder 20.000 schoolkinderen, hebben kennis kunnen maken met de Antwerpse geschiedenis. Tenslotte is ook de band tussen onze beide steden verder verankerd en is de wil om de economische contacten nauwer aan te halen, meermaals uitgesproken.”
De goede maritieme, economische en handelsrelaties met de havenstad Mumbai die over de grootste haveninfrastructuur van groeiland India beschikt, zijn een troef voor Antwerpen. In 2012 was deze regio goed voor bijna 5 miljoen ton overslag in de Antwerpse haven. Sinds 2006 heeft het Havenbedrijf een permanente vertegenwoordiger in Mumbai om ter plaatste de belangen van de Antwerpse havengemeenschap te vertegenwoordigen.
Met deze tentoonstelling hebben de Antwerpse initiatiefnemers ook buiten India gescoord. Het CSMVS-Museum  ontving de voorbije weken aanvragen van tal van andere internationale instanties om hun land en regio op een zelfde wijze te mogen voorstellen.
Deze tentoonstelling kwam  tot stand met de financiële steun van: het Antwerps  Havenbedrijf, de vzw Musea en Erfgoed, de Federale en Vlaamse regering, Essar Ports, All  Cargo/Avashhya Group, Jean Verheyen/Axa Art Insurance, Jet Airways, Cel Logistics, Mumbai Port, Deme, Deloitte, ING, Velji Dosabhai & Sons,  Master Group, Break Bulk.
www.flemishmasterpiecesfromantwerp.com

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *