Mapeco geeft gebruikt gereedschap nieuw leven in Afrika


Vakmensen of hobbyisten kunnen bij het bedrijf Mapeco, aan de Essensteenweg 44 in Kalmthout-Nieuwmoer, hun versleten of kapotte gereedschap achterlaten in een inzameldoos. Het bedrijf laat het ingezamelde gereedschap herstellen en stuurt het nadien naar Afrika. Daar wordt het gebruikt in scholen of door startende ondernemers. “In veel ontwikkelingslanden moet gereedschap geïmporteerd worden. Dat maakt het erg duur en tegelijkertijd wordt er bij ons veel gereedschap weggegooid. Dat is wraakroepend” zegt Kees Van Loon van Mapeco.
Voor het leren of uitoefenen van een vak als metaalbewerker, kleermaker, automonteur, loodgieter of elektricien is goed gereedschap essentieel en dat is juist het probleem in Afrika. Om dat op te lossen heeft Mapeco, samen met zijn klanten, hiervoor een creatieve oplossing uitgewerkt. “Daarom creëerden wij een inzamelpunt waar je gereedschap kan inleveren. Dit gereedschap is allesbehalve waardeloos. Na een grondige opknapbeurt is het in ontwikkelingslanden geschikt als productiemiddel voor startende ondernemers of leerlingen van een technische school” zegt Kees Van Loon. “Het ingezamelde gereedschap wordt in Nederland door vrijwilligers hersteld en de verzending naar Afrika gebeurt door sponsoring. De selectie van instellingen, of ondernemingen, gebeurt door de Stichting Gered Gereedschap. Dat is een vrijwilligersorganisatie die vraag en aanbod samenbrengt door overtollig gereedschap op te knappen en te verzenden naar kleinschalige organisaties in het Zuiden. Iedere kist gereedschap die we kunnen vullen creëert er werk, zelfstandigheid en dus een betere toekomst”.
Haast alle gereedschap
Bijna alle gereedschap is welkom zegt Kees Van Loon. “Of je in Afrika nu meubels timmert of huizen bouwt, goed gereedschap is er onmisbaar. Bovendien kunnen onze vrijwilligers bijna alle ingezamelde gereedschap een tweede leven geven. Zeer gewenst zijn ring- en steeksleutels, multimeters, lijmklemmen, generatoren, draaibankjes  voor hout en metaal, lasapparaten en accessoires, bankschroeven en alle soorten autogereedschap. In overleg met plaatselijke technische scholen zoeken wij ook naar werkplaatsmachines voor houtbewerking en meubelmakerij, metaalbewerking en lassen, autoreparatie en -onderhoud, leerbewerking en schoenmakerij, kleermakerij, bouwen en metselen en tenslotte gereedschap voor loodgieterij. Wat wij niet inzamelen zijn computers, huishoudelijke apparaten, ongesorteerde spijkers, bouten, moeren en schroeven, accuboormachines, muziekinstallaties en doorgeroest gereedschap. Onze klanten kunnen hun afgedankte gereedschap deponeren in een speciale koffer die aan de buitenkant goed herkenbaar is en vooraan in de zaak staat. De actie loopt het hele jaar en de koffer zal geregeld leeggemaakt worden. Klanten die speciaal gereedschap hebben staan wij graag te woord en indien nodig kan het zelfs opgehaald worden”. Op weekdagen is Mapeco dagelijks open van 7.30 uur tot 18 uur. Zaterdag van 8.30 uur tot 16 uur. Op donderdag 24 augustus is er een speciale vroegopening van 6 tot 8 uur ’s morgens.
    

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder