Lezing hkk het Zuidkwartier: door Rienie Vermaire over ‘Ouwe Vèrrekes’

Op 27 november a.s. om 10.00 uur bij Hotel Dekkers in Ossendrecht organiseert heemkundekring het Zuidkwartier haar 5e lezing van dit jaar. Dit keer wordt de lezing gegeven door Rienie Vermaire. Deze lezing gaat over huisslachtingen, ofwel ‘Ouwe Vèrrekes’..

Vroeger speelde het varken een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Het varken diende als levende pedaalemmer en vaak hielp de hele buurt mee om het varken vet te mesten. Een tijd van bloedworst, spek, ham, pootjes, koaikes, zult, balkenbrei. Het kussen van de kont voor het krijgen van dun blaas veur de rommelpot en wie kent nog de liedjes die hierbij werden gezongen. De kerbenaai veur dun pastoor en ut borreltje veur dun keurmister. Een tijd waarin er nog geen koelkast was en alles moest worden gewekt, gerookt of opgeslagen in de beruchte ‘Keulse Potten’.
Rien Vermaire uit Hilvarenbeek haalt al deze herinneringen voor u op in het Brabantse dialect. Daarnaast passeren ook de alledaagse gebruiken van vroeger de revue, zoals de ouwerwetse was op zondagmiddag, het trouwe Brabantse huwelijk, het katholieke geloof, de armoede en de eerste platte buis in zwart-wit. En herinnert u zich nog de plonsplee buiten en het snoepgoed van vroeger zoals zoethout, stroopsoldaatjes, suikerpapier en jodenvet?

De voordracht bestaat uit twee delen: Vijftig minuten vóór de pauze en 25 minuten in het tweede deel.

Heermkundekring het Zuidkwartier nodigt iedereen (dus óók niet-leden) van harte uit om naar deze lezing te komen. De toegang tot deze lezing is gratis.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *