Lezing hkk het Zuidkwartier: “200 jaar burgerlijke stand.”

Lezing hkk het Zuidkwartier: door John Boeren: “200 jaar burgerlijke stand.”

Op zondag 11 maart a.s. om 10.00 uur bij Hotel Dekkers in Ossendrecht organiseert heemkundekring het Zuidkwartier haar 2e lezing van dit jaar. Dit keer wordt de lezing gegeven door John Boeren en gaat over 200 jaar burgerlijke stand.

John Boeren (*1973) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Tilburg en volgde daarna de hogere archiefschool in Den Haag. Van 1996 tot 2005 was hij als hoofd dienstverlening en educatie werkzaam bij het Regionaal Archief Tilburg. Sinds 2006 is hij adviseur bij het kabinet van de burgemeester van Tilburg en in 2011 werd hij buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
In 1988 begon hij met genealogisch en regionaal historisch onderzoek. Hij was bestuurslid van de Nederlandse Genealogische Vereniging, is voorzitter van de Stichting Adriaen Snoerman Fonds, lid van de heemkundekringen in Loon op Zand en Kaatsheuvel en publiceert al vele jaren artikelen op het gebied van genealogisch en regionaal-historisch onderzoek.

Alle Nederlanders komen voor in een of meerdere registers van de burgerlijke stand. Want wie in Nederland geboren wordt, er trouwt of er komt te overlijden staat vermeld in een geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte. De burgerlijke stand is in 1811 ingevoerd, reden om in 2011 aandacht te besteden aan 200 jaar burgerlijke stand.
Deze lezing gaat over de invoering van de burgerlijke stand, maar ook aan fabels die rond de invoering van de burgerlijke stand zijn ontstaan. Verder wordt uitleg gegeven over de soorten registers en over de inhoud van de akten. Ook veranderingen in de burgerlijke stand sinds de invoering komen ter sprake. Uiteraard gebeurt een en ander aan de hand van (bijzondere) voorbeelden.
Deze lezing is tot stand gekomen vanwege het 200-jarig bestaan van de burgerlijke stand, maar kan ook in 2012 (en later) nog gehouden worden. Het is een algemeen verhaal, niet speciaal voor een bepaalde regio gemaakt. Wie aan genealogie (stamboomonderzoek) doet, kan wellicht uit dit verhaal nog tips halen. Maar ook andere (historisch) geïnteresseerden zullen dit verhaal weten te waarderen.

Heemkundekring het Zuidkwartier nodigt iedereen (dus óók niet-leden) van harte uit om naar deze lezing te komen. De toegang tot deze lezing is gratis.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *